Прокурор от СРП с обвинение заради Пепи Еврото

Прокурор от СРП с обвинение заради Пепи Еврото

Стоп кадър/бТВ - архив

A A+ A++ A

Прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател Петьо Петров, съобщава правният сайт „Лекс“. Информацията беше потвърдена от Софийската градска прокуратура (СГП).

В края на май тази година Сулев привлече в качеството му на обвиняем Петьо Петров, за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване.

През август въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата (виж тук).

Малко по-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев. Причината за това е, че той не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест и да го обяви за издирване.

На този етап не е отправено предложение до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност.

На 17 октомври стана известно, че Софийската градска прокуратура е започнала проверка по сигнал, за който се твърди, че е изпратен от укриващия се Петров. В сигнала се твърди, че в продължение на 4 години (от 2019 до 2023 г.) е давал подкупи всеки месец в размер на по 10 хил. лв. на българския европрокурор Теодора Георгиева.

Според твърденията в сигнала Теодора Георгиева вземала парите, за да оказва влияние върху разследвания и изнудване. Тя беше назначена за европейски делегиран прокурор през 2020 година.

"Сигналът срещу мен е атака от сила, която контролира процеси в прокуратурата и е пряко засегната от спирането на финансиране от Брюксел, свързано с наши дела", казва в интервю за "24 часа" българският европрокурор.

#СРП #прокурор #обвинение #Пепи Еврото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници