5 признака, които сочат, че гаджето ви не е ваш приятел, а враг

5 признака, които сочат, че гаджето ви не е ваш приятел, а враг
A A+ A++ A

Определено, когато влизате във връзка, бихте искали тя да е завинаги. Пеперудите в стомаха ви казват: „Това е човекът!“ и вие няма как да сте по-щастливи. Времето обаче минава, а за добро или зло то има силата да променя хората. Поглеждате в очите на другия и виждате, че там няма и следа от човека, в който се влюбихте. Вие сте изнервени и напрегнати, а той не прави нищо, за да ви успокои или пък подкрепи. Може би е дошло време да се запитате дали партньорът ви е ваш приятел или по-скоро враг. Кои могат да са признаците за това? Ето някои от тях:

1. Той не ви позволява да израствате и да се развивате

С течение на времето научавате нови неща за себе си, за живота и вашите мечти. Със сигурност се менят и вашите цели и идеи. Но това, което е важно е да бъдете с човек, който да бъде до вас през всички тези периоди. Някой, който ще ви приема такива, каквито сте и ще насърчава развитието ви. Ако връзката ви обаче е по-скоро токсична, може би вие се чувствате застрашени, несигурни и дори не смеете да се застъпите за себе си и за своите интереси. Недоброжелателният партньор ще ви поставя ултиматуми и ще ви кара да избирате между него и интересите ви.

2. Чувствате, че губите себе си

Спомняте си как преди да срещнете партньора си, вие имахте мечти, цели и амбиции. Към днешна дата обаче всички ваши усилия са съсредоточени не към личността ви, а към връзката ви. Често пъти може би се улавяте, че дори не се сещате за себе си. Интересува ви само доброто на околните и на семейството ви и по всичко личи, че партньорът ви няма нищо против. Точно обратното – с поведението си той ви показва ясно, че одобрява това. Макар и да мислите, че така трябва да бъде, всъщност това не е така. Умението да съхраните себе си и характера си, ще ви помогне да имате по-хармонична и стабилна връзка.

3. Насилва ви да правите секс

Макар и на пръв прочит да ви звучи странно, съвсем нормално е двамата партньори да имат различно ниво на либидо или пък всеки от тях да предпочита различно време, в което да бъде интимен с другия. В една токсична връзка обаче вие можете да се усещате „притиснати“ и „заставени“ да правите секс, когато партньорът ви иска. Но здравословните и хармонични взаимоотношения се основават на разбиране и компромиси. Трябва да се опитате и да обясните на човека до вас как се чувствате и какво усещате и ако той ви уважава, ще вземе това предвид, пише az-jenata.bg.

4. Той не поема отговорност

Въпреки че на теория сте заедно, на практика вие усещате, че сякаш сте сами. Изборът на жилище, училище за децата, ежедневните покупки, грижите за домакинството – всичко негласно е поверено на вас. Сякаш другия безропотно се е оттеглил от „капитанското място“ и вие нямате друг избор, а просто трябва да „поемете управлението“. Със сигурност това ви напряга, изнервя ви и ви кара да се чувствате уморени и изтощени. Това обаче може да е ясен сигнал, че другият ви използва. Замислете се дали имате нужда от такъв човек в живота си.

5. Чувствате, че не е съпричастен към вас

Можем да опишем емпатията като чифт очила, които слагате, за да видите света през очите на някой друг. Когато другият съумее да се постави на ваше място, той няма да ви назидава, ако преминавате през труден период и няма да ви натяква колко благодарни трябва да бъдете. Той просто ще бъде до вас и вие ще усещате безусловната му подкрепа. Но ако партньорът ви е фокусиран върху собствените си нужди и желания, той най-вероятно не може дори и да разбере през какво преминавате. Много вероятно е когато отворите сърцето си за токсичен човек, вместо емпатия да срещнете апатия. Можете да усетите как той на някакво ниво ви „отхвърля“, когато споделяте важни неща с него. Твърде вероятно е той да насочи разговора обратно към себе си или да отклони темата.

#гадже

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници