ООН притеснена за положението в Босна и Херцеговина

ООН притеснена за положението в Босна и Херцеговина
Пратеникът на ООН в балканската страна Валентин Инцко алармира Съвета за сигурност със специален доклад, в който лидерът на босненските сърби Додик изказва надеждата си за отцепване от мюсюлманско-хърватската федерация. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

ООН осъди остро босненските сърби и техния лидер Милорад Додик за засилване на националистическата реторика през последните шест месеца и подриване усилията за укрепване държавността в Босна и Херцеговина.

Пратеникът на световната организация в балканската страна Валентин Инцко алармира Съвета за сигурност със специален доклад, предадоха АФП и БГНЕС.

„Какъв отговор може да бъде даден, когато един от водещите политици казва, че изпитва само отвращение и се надява на Бог Босна и Херцеговина да се разпадне възможно най-бързо?“, каза Инцко.

В доклада са цитирани множество изказвания на Додик, в които той изказва надеждата си за отцепване от мюсюлманско-хърватската федерация.

„Дълбоко убеден съм, че Република Сръбска един ден ще бъде независима държава“, каза Додик в интервю през октомври.

След края на войната 1992-1995 г. Босна и Херцеговина е разделена между полуавтономните общности на сърби, мюсюлмани и хървати. И от тогава така и не успява да създаде силна централна власт.

„Напълно неприемливо е 17 години след войната някой все още да поставя въпроса за съществуването на Босна“, заяви заместник-посланикът на САЩ в ООН Розмари Дикарло.

САЩ бяха посредникът, който уреди Дейтънските мирни споразумения, които през 1995 г. сложиха край на войната.

Франция осъди националистическите „ексцесии“ и засилването на напрежението, но според нейния заместник-посланик в ООН Мартин Бриен опасенията на Инцко са „преувеличени“.

Виталий Чуркин, руският представител в ООН, защити босненските сърби и критикува доклада на Инцко като „написан в прекалено алармиращ тон“. Според него влошаването на положението в Босна през последната половин година се дължало на влошаването на отношенията между двете несръбски общности в Босна и Херцеговина.

#ООН #Босна и Херцеговина #Сърбия #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници