Денков поиска главата на шефа на ДАНС

Денков поиска главата на шефа на ДАНС

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Изпратих мотивите си до президента за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС. Докладът с тези мотиви ще бъде публикуван. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за освобождаване на зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу използването ѝ за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", заяви той.

По думите му справката е в нарушение на закона. "Това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си, затова изпратих мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС. Освен незаконната намеса на агенцията в местните избори, мога да посоча още няколко причини за това си искане. България влезе в сивия списък за пране на пари, а основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета за борба с изпирането на пари, е ДАНС. Персонална отговорност носи председателят. Очевидно не се е справил с функциите си", заяви Денков.

Според него при сегашното ръководство на ДАНС не може да бъде гарантирана устойчивостта на системата за защита на националната сигурност. "На 30 май ДАНС излезе с позиция, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция, в която се съдържат политически оценки спрямо политически фигури. Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет. При протестите в сектор "Енергетика" не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС, а имаше необходимост от такава. Неприемането на годишния доклад на ДАНС от 2022 г. е прецедент. Това означава, че агенцията не е отговорила на очакванията на НС", подчерта премиерът.

Относно бъдещето на "сглобката" той посочи, че след балотажа на среща ще бъде решено какво ще се случи с нея, предаде НОВА.


#Николай Денков #ДАНС #Пламен Тончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници