Гласуват промените в Изборния кодекс до края на 2012 г.

A A+ A++ A

До края на годината ще се гласуват промените в Изборния кодекс, заяви депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Радев обясни, че Централанта избиралена комисия (ЦИ) става юридическо лице със самостоятелен бюджет и действията й ще бъдат абсолютно публични и прозрачни, като стенографските протоколи от заседанията ще се качват веднага на сайта на Комисията, предаде БНР.

Освен това, ще може да се наблюдават заседанията на ЦИК на сайта в реално време, така че всяко заинтересовано лице ще може да вижда в абсолютни подробности какво точно се случва на заседанията, поясни депутатът.

Протоколите от Общинската избирателка комисия (ОИК) и тези на Районната избирателна комисия (РИК) също ще бъдат публични и прозрачни и ще се качват на техните сайтове, както и на този на ЦИК.

„Промените ще бъдат факт до Нова година. Ще има достатъчно време да се проведе една информационна кампания и на обучение на членовете на РИК и ОИК, така че те да могат да са запознати с нормативната рамка, с указанията на ЦИК и да могат да подготвят адекватно изборния процес", каза Радев.

Предложението на ГЕРБ е да се ограничи броят на застъпниците, като една листа – партийна или на инициативен комитет, може да има в дадения избирателен район толкова застъпници, колкото е броят на избирателните секции, като в една избирателна секция може да присъства само един застъпник.

„Ще се направи регистър на застъпниците. Ще се издава удостоверение на застъпника, че може да наблюдава изборния процес в дадената избирателна секция и така че се предотвратят някои негативни практики в изборния ден – да се използват застъпниците за други цели", коментира Радев.

Относно купуването на гласове депутатът посочи, че имат две предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Предложено е наказанието да стане от една до шест години.

Слага се минимална долна граница, защото в момента дори и при доказване на такова престъпление се постановяват условни присъди, пробация и т.н., обясни депутатът и добави, че с това се цели да има ефективни присъди. При доказването на тези престъпления трябва да се използват и СРС-та, защото е много трудно доказването им, добави още Емил Радев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници