Радев: Не може всеки парламент да се занимава с промени в изборното законодателство

Радев: Не може всеки парламент да се занимава с промени в изборното законодателство

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Машинното гласуване в София може да бъде преустановено. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия преди обед.

Причината е, че в почти всички райони машините масово не изкарват разписки или дават смачкани.

На много места гласуващи казват, че са пожелали да дадат своят глас за двата избора - и за кмет на столицата, и за кмет на район, но впоследствие излиза само част от разписката, а не цялата. Такъв случай има в 51-во училище.

Все още има неработещи машини в „Триадица”, „Изгрев”, „Възраждане”, „Красна поляна” и „Кремиковци”. От Общинската избирателна комисия в София казват, че очакват указания от ЦИК как да процедират оттук нататък.

Към 12:00 часа избирателната активност в София по данни на общинската избирателна комисия е била 6,5%. На първи тур към този час е била 8,5%.

В 107 училище в квартал „Лозенец” е имало проблем с машината в 20 секция. Според председателите на комисиите е имало емоционални изблици от страна на гласоподаватели, които са хвърляли разписки по земята, късали са ги, тъй като не е било възможно да упражнят своя глас.

ЦИК: Към 11.00 часа избирателната активност е 9,18%

Както на първи тур, така и днес на балотажа членовете на секционните комисии дойдоха навреме и в добро настроение. Проверени бяха всички машини и хартиени бюлетини.

„Мисля, че започна нормално, машината работи, имаме достатъчно бюлетини, а настроението е като за работа”, каза Владимир Колев, председател на СИК.

Пред всяка секция може да откриете образци на бюлетините както за кмет на района, така и за кмет на община.

И освен очакванията за слънчево време, членовете на секционните комисии се надяват и на по-висока избирателна активност.

„Мога да очаквам една малко по-висока активност, но не съм убеден в това.Миналият уикенд стигнахме до 40%, сега едни 5 отгоре може би”, коментира Владимир Колев.

Първите желаещи да увеличат избирателната активност бяха хората на изкуството. Сред най-ранобудните беше поетесата Валентина Тучева.

„Дойдох, за да гласувам, защото трябва да гласува всеки, който иска. Гласувах с машина, защото не вярвам на човешкия фактор”, каза Тучева.

След поетесата дойде и художничката Цветелина Спиридонова.

„200 км пътувам, защото е много важно, писна ми да не се случва нищо в държавата, и особено в София”, каза тя.

Изборният ден продължава до 20:00 часа.


# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници