Манолова: ЦИК се доминира от ГЕРБ, дописва си правомощия

Манолова: ЦИК се доминира от ГЕРБ, дописва си правомощия
„Ще направим всичко възможно, даже с една стъпка, изборите да са по-честни отколкото са ги замислили управляващите", обеща депутатът от БСП. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С ЦИК трябва да се действа много внимателно, като детайлно се разпишат всичките й ангажименти и правомощия, защото тя тълкува превратно закона и си дописва правомощия,заяви депутатът от БСП Мая Манолова.

По нейните дум има разбиране между парламентарните групи избирателните комисии да бъдат финансово обезпечени по един достатъчен начин, за да могат да си свършат работата и на предстоящия референдум, и на парламентарните избори, предаде БНР.

Проблемите в дейността на ЦИК не са свързани само с финансирането, смята Манолова, тъй като спорът, който се води на няколко заседания на правната комисия, е за това дали да бъдат обжалваеми всички актове на ЦИК или не.

„ЦИК се произнесе по няколко въпроса, които се отнасят до начина на провеждане на референдума. ЦИК реши вместо да приложи законовия текст, в който ясно се казва, че референдумът се организира от районните избирателни комисии от парламентарните избори, ЦИК реши да пренапише закона, да не се съобрази с него и да сформира нови комисии по принципи и критерии, които прецени самата ЦИК", коментира Манолова.

Според депутатът ЦИК взима това решение с един акт, който членовете на комисията само са кръстили протоколно решение и който, според тях ,не подлежи на съдебен контрол.

„Затова е важен един иначе елементарен въпрос - да се обжалват ли всички актове на ЦИК или не, защото тази ЦИК, която се доминира от ГЕРБ, взема решения, които не намират почва в закона и които са изцяло в интерес на управляващата партия. Тук става дума за честността на изборите", каза още депутатът.

По думите на Манолова, няма консенсус и по отношение на наблюдателите, тъй като ГЕРБ правели всичко възможно да се създават допълнителни прегради към регистрацията на наблюдатели и към техните правомощия. ГЕРБ нямали интерес от това изборите да се наблюдават.

„Ще направим всичко възможно, даже с една стъпка, изборите да са по-честни отколкото са ги замислили управляващите", обеща депутатът от БСП.

Крайният срок за кандидатури за главен съдебен инспектор изтича днес в 18 часа. Според Манолова ГЕРБ ще избяга от отговорност и ще внесе предложението си или през независими, или през някоя малка парламентарна група. БСП няма да внесе предложение за кандидат, добави тя.

В събота от 12.00 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски" ще се проведе протестен митинг, в който да кажем „не" на безобразията и подигравката с доходите на хората, подчерта още Мая Манолова.

#ЦИК #Мая Манолова #БСП #ГЕРБ #референдум #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници