BG-ALERT ще ни предупреждава тестово за опасност през целия месец

BG-ALERT ще ни предупреждава тестово за опасност през целия месец

архив

A A+ A++ A

Започва планираното тестване на системата BG-ALERT, съобщиха от ръководството на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Заедно с представители на мобилните оператори и на фирмата изпълнител те дадоха подробности за тестовете по градове и в цялата страна.

Предупредителната система се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона. В Европа 17 държави разполагат с такава система за ранно известяване.

"Ранното предупреждение не става напълно автоматизирано. Необходими са хора, представители на институциите, които следва да вземат решения дали да се осъществи такова ранно предупреждение или не, на база на всички данни, които постъпват. Правомощията да се извърши ранно предупреждение имат министри, областни управители, кметове на общини, кметове на населени места и кметски наместници. Както по отношеине на националната система за ранно предупреждение, така и на BG-ALERT", обясни главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Очаква се системата за оповестяване на опасности да бъде готова до края на годината и от следващата да започне да се използва. Ето и графикът, по който BG-ALERT ще направи проверка на системата, чрез изпращане на съобщения от 12.00 до 12.30 ч. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

7 ноември - област Габрово
14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен
21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол
22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област
23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково
29 ноември - национален тест в цялата страна

#BG-ALERT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници