Денков направи Радев на салата и му зададе важни питания

Денков направи Радев на салата и му зададе важни питания
A A+ A++ A

Министър-председателят Николай Денков коментира изявлението на президента Радев, че искането на оставката на председателя на ДАНС е опит за овладяване на службите.

При завръщането си от Израел премиерът заяви:

"По отношение на коментарите на президента нека да погледнем фактите.

Първият факт е, че всички ръководители на служби днес са назначени еднолично от президента чрез неговите служебни правителства. Така че, ако ще използваме термини като овладяване на службите, единственият, който може да е овладял службите днес, е президентът.

Втори факт – досега никога не съм поискал да се смени някой от ръководителите на службите, защото нямаше причина. Но днес има.

Първият тур на изборите протече без машини. Това има своите последствия, свързани с намаляване на доверието в изборния процес и с изключително голям брой невалидни бюлетини заради това, че няма машини и това се дължи основно на действията на един заместник-председател в ДАНС.

Трети факт – в момента има опит да се прехвърли цялата отговорност, вина за премахването на машините към заместник-министъра на електронното управление.Но, ако погледнете справката, направена от ДАНС, там пише, че този заместник-министър е създал предпоставки да възникнат рискове за по-голямо недоверие към машините. Нека да погледнем какво е направил заместник-председателят на ДАНС. Той използва тази предпоставка, за да създаде такава информационна кампания, че машините да отпаднат от първия тур.

Как го направи? - По два начина. Първият е, че написа справка, която съдържа неверни и манипулативни твърдения и второ, тази справка не я класифицира, което е нарушение на Закона за класифицираната информация и я изпрати така, че та да стане достояние на много хора."

Според Денков правилният начин е бил заместник-председателят на ДАНС да провери информацията и да я изпрати само на хората, които могат да вземат решение дали тя да бъде разпространена в широк формат.

"Това не е направено и тука вината е на този заместник-председател на ДАНС", добави той.

"Искам да попитам президента, след като заместник-председателя на ДАНС директно с тези си действия застраши националната сигурност - защото проблеми с изборите означава да застрашиш националната сигурност и председателят на ДАНС защитава тези действия, аз оттук нататък питам как ще работим с това ръководство на ДАНС, което застрашава националната сигурност. И питам президента готов ли е оттук нататък всеки път, когато възникне някакъв проблем с националната сигурност, да поеме отговорността за този проблем", каза Николай Денков и напомни, че според ДИКСИ заместник-председателят на ДАНС е нарушил Закона за класифицираната информация.

#Николай Денков # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници