Много българи пак под стрес заради BG-ALERT

Много българи пак под стрес заради BG-ALERT
A A+ A++ A

От днес официално започва тестването на системата за мобилно известяване при извънредни ситуации и бедствия – BG-ALERT, съобщава бТВ. Ако получите съобщение – не се притеснявайте.

Тестването ще става поетапно. Първата област, в която днес хората ще получат съобщението, е Габрово.

На 29 ноември ще има национален тест. Това ще се случва в диапазона между 12 ч. и 12:30 часа, като единствено потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия.

„Tестовото съобщение ще бъде придружено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след получаване. Съобщението ще бъде получено на мобилните устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор“, обясни вчера директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов.

Идеята е хората, които се намират на потенциално опасно място, да бъдат уведомени своевременно. В Европа 17 държави разполагат с подобни системи.

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод", по погрешка е натиснал грешен бутон.

#телефони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници