Бюджет 2024: Дефицит 3%, МРЗ - 933 лв., 11% ръст на пенсиите

Бюджет 2024: Дефицит 3%, МРЗ - 933 лв., 11% ръст на пенсиите

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Министърът на финансите представи параметрите на Бюджет 2024 в Министерство на финансите. Той прогнозира, че бюджетът би трябвало да е приет до 22 декември.

Макрорамката предвижда минимална заплата в размер на 933 лв., увеличение на пенсиите с 11 на сто според Швейцарското правило и дефицит от 3% на касова основа, съответно - 2,9% на начислена основа. Заложеният размер на държавния дълг е 23,8% от БВП.

Планирани са още рекордни инвестиции от над 12 млрд. лв. за капиталови разходи са заложени в проекта на Министерството на финансите за Бюджет 2024.

Приходите в проекта са за 77,6 млрд. лв., а разходите - 83,8 млрд. лв. или 37,7% от БВП. Брутният вътрешен продукт, заложен в макрорамката, е в размер на 205,8 млрд. лв. с ръст от 3,2%.

Разчетите са направени при заложена инфлация от 4,8%. Очакванията са тя да спадне до 3% до края на следващата година.

1,1 млрд. лева повече са заложени за здравеопазване заради по-високите постъпления от здравни вноски в бюджета на НЗОК в следствие на повишената средна работна заплата.

С около 590 млн. лв. повече са разчетени и средствата за образование. С тях се гарантира увеличение на учителските заплати до 125% от средното възнаграждение в страната, както и увеличение на размера на издръжката, която държавата плаща за дете в училище или детска градина.

"Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание на 22 ноември, тъй като имаме забавяне с една седмица за приемането на данъчните закони", обясни Асен Василев.

Корекции в параметрите и предложенията са възможни в рамките на следващите две седмици, като данъчните закони ще се разглеждат успоредно т бюджета, обясни Василев.

Много е важно да се каже, че промените в закона за местните данъци и такси предложенията идват от Националното сдружение на общините в Република България, добави финансовият министър. Асен Василев. Той каза още, че МФ по никакъв начин не влияе и няма намерение да влияе на този процес.

Проектът на Бюджет 2024 ще бъде публикуван на сайта на финансовото министерство до края на деня.

Министърът на финансите коментира и казуса с дерогацията на "Лукойл". Асен Василев коментира, че в МФ нямат информация за заобикаляне на санкциите на ЕС.

Ако парламентът промени мнението си за дерогацията на "Лукойл", правителството ще изпълни новото решение на парламента, увери той по повод на дерогацията и вече внесенето от Делян Добрев от ГЕРБ ново искане за отпадането й.

#Бюджет 2024 #Асен Василев #МФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници