Кога е необходимо циклене на паркет и лакиране?

Кога е необходимо циклене на паркет и лакиране?

pixabay.com

A A+ A++ A

Паркетните дъски се нуждаят от периодично актуализиране, тъй като с течение на времето лакът се износва и върху самото покритие се появяват чипове и пукнатини. При какви условия е необходимо циклене на паркет и лакиране?

Ето някои от най-важните причини:

Дългосрочна експлоатация

Износване на паркета

Поява на пукнатини

Потъмняване на лаковия слой

Разхлабване

Целта на цикленето е да се отстранят дребни неравности и дървени „мъхчета“ след режещия инструмент. То се извършва чрез изстъргване на тънки стружки от повърхността. Отстранява се слой материал с дебелина стотни или десети от милиметъра.

За да се гарантира, че процесът е изстъргване, а не рязане (както при рендосване), скреперът има специално заточване. Цикълът е стоманена или стъклена плоча, заточена на около 90 градуса (на практика разрез или чип). Висококачествените цикли имат грапава работна повърхност, която остъргва материала.

Стар под - циклене на паркет и лакиране

Цикленето на стар, неравен или съветски паркет се различава значително от обработката на новия паркет. Това е по-сложна и отнемаща време работа. Потъмняване, чипове, подуване, пилинг, широки пукнатини, запушени с прах, са най-често срещаните повреди. Цикленето на стар паркет е многоетапна работа, която започва с подготовката на пода и завършва с нанасянето на последния слой финишно покритие.

Основните етапи на работа са:

Отстраняване на стария слой лак, почистване и изравняване на подовата повърхност с груби абразиви

Обработка на периметъра, ъглите и труднодостъпните места с ъглошлайф

Фино шлайфане с оборудване за повърхностно шлайфане

Цялостно почистване на подовата настилка

Нанасяне на няколко защитни слоя лак, гел и грунд

Цената на цикленето на паркет включва и цената на покритието с лак или масла. Процедурата трябва да се извършва поне веднъж на пет до десет години, в зависимост от състоянието на лака и броя на слоевете.

Методът зависи от това от какъв вид дърво е направен подът - твърд или мек. Паркетната дъска може да се обработва няколко пъти: ако оригиналният материал е с дебелина 15 mm, тогава не повече от пет пъти, а ако е 8 mm, тогава до три пъти.

Тайните на лакирането

Лакът се нанася върху паркет не само за създаване на визуални ефекти. Той предпазва подовото покритие от негативните ефекти на влагата и други фактори. Съставите се различават един от друг в зависимост от няколко фактора.

Нива на гланц. Използват се гланцови, матови и полуматови лакове. Матовият ефект се постига чрез добавяне на специален пълнител към веществото.

Износоустойчивост. За апартаменти и вили можете да изберете лак с ниска или средна устойчивост на износване. За обществени помещения се използват продукти с висока стойност на горния критерий.

След нанасяне на лака подът изсъхва два до три дни. Важно е първият слой да изсъхне напълно. От това пряко зависи качеството на всички реставрационни дейности. Важно е да се премахнат остатъците и дървесните мъхове.


#под #жилище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници