Цирк! Мъж получи над 1000 SMS-a от BG-ALERT, телефонът му блокира

Цирк! Мъж получи над 1000 SMS-a от BG-ALERT, телефонът му блокира

Pixabay

A A+ A++ A

Проблем в самото устройство е вероятната причина мъж да получи над 1000 съобщения от системата на BG-ALERT, а вследствие на това телефонът му да блокира.

"Произход на устройството, което не е предназначено за българския и/или европейския пазар, проблем в самото устройство или нерегламентирано модифициране на устройството са част от възможните причини съобщението на BG-ALERT да бъде изпратено многократно на едно устройство", обясниха ГДПБЗН след запитване на "24 часа".

По-рано днес мъж сигнализира за проблем с тестването на системата. От 12 ч. Емил Николов е започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това телефонът му е блокирал.

От ГДПБЗН обясниха, че при тях е постъпил само един сигнал за получаване на повече от едно съобщение от системата за ранно известяване. Сигналът е постъпил към контактната форма на сайта на системата BG-ALERT.

„Интересува ме как може да бъдат спрени получаваните от вас известия. Вече получих над 1000 съобщения на номер ХХХХХХХХХХ", пише мъжът в сигнала си.

До момента системата е тествана на територията на 10 области - Габрово, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Обратна връзка от тестването на системата се получава, както чрез служители на ГДПБЗН, така и от граждани попълващи предвидената за целта онлайн анкета и/или обаждащи се на посочения телефон.

"Всяко съобщение разпространено чрез технологията Cell Broadcast се излъчва в зададения период през определени времеви интервали. При провеждане на тестовете на BG-ALERT се разпространяват съобщения в продължение на 30 минути с период на повторение 1 минута, т.е. общо 30 излъчени съобщения. Изпратеното съобщение има уникален номер и веднъж получено на устройството, при следващо излъчване на съобщението, устройството не го визуализира отново", казаха още от ГДПБЗН за нашата медия.

"24 часа" потърси и фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод".

"При нас не е получаван такъв сигнал, нито е търсена фирмата по този повод. Всички известия вече се изпращат от МВР", заявиха от ДЗЗД „Сискод".

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!", а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test" и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод", по погрешка е натиснал грешен бутон.

Снимката е илюстративна

#BG-ALERT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници