Байдън и Си се договориха за изкуствения интелект и прозряха: Земята е достатъчно голяма за двете суперсили

Байдън и Си се договориха за изкуствения интелект и прозряха: Земята е достатъчно голяма за двете суперсили
A A+ A++ A

Китай и Съединените щати се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната, съобщава БНТ.

След среща в Калифорния на президентите Джо Байдън и Си Дзинпин стана ясно, че Вашингтон и Пекин ще създадат съвместна група за сътрудничество в борбата с наркотиците.

Започват и общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект.

Дългоочакваните двустранни разговори между лидерите на САЩ и Китай се състояха в навечерието на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанската организация в Сан Франциско.

Американският президент Джо Байдън, и китайският президент Си Дзинпин и техните делегации седнаха един срещу друг в историческото имение “Филоли” близо до Сан Франциско, за да се опитат да намерят общ език по въпросите за международната сигурност, климата, борбата с трафика на наркотици, войната между Русия и Украйна, Израел и „Хамас“, както и статута на Тайван.

Байдън каза, че напрежението "не трябва да преминава в конфликт", а Си отговори, че "планетата Земя е достатъчно голяма" за двете суперсили.

"Глобалните предизвикателства, пред които сме изправени- от климатичните изменения и борбата с наркотиците до изкуствения интелект изискват нашите съвместни усилия", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

"За две големи държави като Съединените щати и Китай, да се обърне гръб не е вариант. Нереалистично е едната страна да променя другата, а конфликтите и конфронтацията са непоносими последици и за двете страни", каза президентът на Китай Си Дзинпин.

Връзките между САЩ и Китай се обтегнаха след като Вашингтон обвини в началото на тази година Пекин, че е изпратил шпионски балон в американското въздушно, както и след посещението в Тайван на бившия председател на Долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси.

#Джо Байдън #Си Дзинпин #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници