Депутатите решиха: ДДС за ресторантьорите остава 9% и нулева ставка за брашното и хляба

Депутатите решиха: ДДС за ресторантьорите остава 9% и нулева ставка за брашното и хляба

БГНЕС

A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността й когато доставчикът не издаде касова бележка.

Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха гласувани със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги. В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници