"Хамас" освободи още 17 заложници

"Хамас" освободи още 17 заложници

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Вторият етап от освобождаването на заложници от "Хамас" завърши успешно след известно забавяне поради разногласия относно допускането на камиони с хуманитарна помощ в северната част на Ивицата Газа, предаде БНР.

Още 13 израелски граждани - шест жени и седем деца и тийнейджъри, както и четирима тайландци бяха освободени късно снощи след 50 дни в плен на "Хамас". Те бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст и преминаха към границата на Ивицата Газа с Египет, а след това се отправиха към Израел. Част от освободените бяха приети в болницата Шеба. Приятел на един от освободените заложници сподели:

"Не зная как точно се чувствам в тази странна ситуация, но съм щастлив и развълнуван".

Премиерът на Тайланд Срета Тависин съобщи, че тайландските заложници са в добро психическо състояние и са поискали да се свържат с роднините си.

Израел освободи 39 палестински затворници - жени и младежи на възраст под 19 години.

Стотици палестинци на Западния бряг ликуваха след завръщането им, носейки ги на ръце, докато скандираха, ръкопляскаха и развяваха палестински флагове.

Палестински представител заяви, че "Хамас" ще продължи да спазва четиридневното примирие с Израел, започнало в петък. То бе използвано от хуманитарни организации, за да евакуират пациенти и медици от болници в северните райони на Ивицата Газа.

В петък "Хамас" освободи 24 заложници, а 39 палестински затворници бяха пуснати от Израел.

Германският външен министър приветства освобождаването от "Хамас" на втора група заложници, сред които отново има четирима души с двойно германско и израелско гражданство. В публикация в платформата "Екс" Аналена Бербок изрази "облекчение" като посочи, че "мислите ѝ са и с тези, които все още са в ръцете на "Хамас". Тя увери, че продължава работата за освобождаването на всички.


#заложници #Ивицата Газа #"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници