Към по-светло утре: индийското председателство на Г-20 и зората на нов мултилатерализъм

Към по-светло утре: индийското председателство на Г-20 и зората на нов мултилатерализъм
A A+ A++ A

Днес се навършват 365 дни, откакто Индия пое председателството на Г-20. Това е момент за размисъл, повторно ангажиране и подмладяване на духа на ‘Vasudhaiva Kutumbakam („Васудхайва Кутумбакам), „Една земя, едно семейство, едно бъдеще“.

Когато поехме тази отговорност миналата година, глобалният пейзаж се сблъска с многостранни предизвикателства: възстановяване от пандемията Covid-19, надвиснали климатични заплахи, финансова нестабилност и затруднения с погасяването на дълговете в развиващите се нации, всичко това на фона на намаляващ мултилатерализъм. Насред конфликти и конкуренция, сътрудничеството за развитие пострада, което възпрепятства напредъка.

Поемайки председателството на Г-20, Индия се опита да предложи на света алтернатива на статуквото, преминаване от напредък, ориентиран към БВП, към ориентиран към човека. Индия имаше за цел да напомни на света какво ни обединява, а не какво ни разделя. И накрая, глобалният разговор трябваше да се развие - интересите на малцина трябваше да отстъпят място на стремежите на мнозина. Това изисква фундаментална реформа на мултилатерализма, какъвто го познавахме.

Приобщаващ, амбициозен, ориентиран към действие и решителен – тези четири думи дефинираха нашия подход по време на президентството на Г-20, а Декларацията на лидерите от Ню Делхи (NDLD, New Delhi Leaders’ Declaration), единодушно приета от всички членове на Г-20, е свидетелство за нашия ангажимент да изпълняваме тези принципи.

Приобщаването беше в основата на нашето председателство. Включването на Африканския съюз (AU) като постоянен член на Г-20 интегрира 55 африкански нации във форума, разширявайки го, за да обхване 80% от световното население. Тази проактивна позиция насърчи по-всеобхватен диалог относно глобалните предизвикателства и възможности.

Първата по рода си среща на върха „Гласът на глобалния юг“, свикана от Индия в две издания, възвести нова зора на мултилатерализма. Индия интегрира опасенията на Глобалния юг в международния дискурс и постави началото на ера, в която развиващите се страни заемат полагащото им се място в оформянето на глобалния наратив.

Приобщаването също се вля във вътрешния подход на Индия към Г-20, превръщайки го в президентство на народа, което подхожда на тази най-голяма демокрация в света. Чрез събитията „Jan Bhagidari“ (участие на хората) G20 достигна до 1,4 милиарда граждани, включвайки всички щати и съюзни територии (UTs) като партньори. Що се отнася до съществените елементи, Индия гарантира, че международното внимание е насочено към по-широки цели за развитие, в съответствие с мандата на Г-20.

В критичната средна точка на Програмата до 2030 г. Индия представи Плана за действие на Г-20 2023 г. за ускоряване на напредъка по Целите за устойчиво развитие (SDGs Sustainable Development Goals), възприемайки междусекторен, ориентиран към действие подход към взаимосвързани въпроси, включително здравеопазване, образование, равенство между половете и екологична устойчивост.

Ключова област, движеща този напредък, е стабилната Дигитална обществена инфраструктура (DPI Digital Public Infrastructure). Тук Индия беше решителна в своите препоръки, след като вече е била свидетел на революционното въздействие на цифрови иновации като Aadhaar, UPI и Digilocker от първа ръка. Чрез G20 успешно завършихме хранилището на цифровата публична инфраструктура, значителна стъпка в глобалното технологично сътрудничество. Това хранилище, включващо над 50 Дигитални обществени инфраструктури от 16 държави, ще помогне на Глобалния юг да изгради, приеме и мащабира DPI, за да отключи силата на приобщаващия растеж.

За нашата Една Земя въведохме амбициозни и приобщаващи цели за създаване на спешна, трайна и справедлива промяна. Декларацията, в частта си „Пактът за зелено развитие“, се занимава с предизвикателствата на избора между борбата с глада и опазването на планетата, като очертава цялостна карта, в която заетостта и екосистемите се допълват, потреблението е съобразено с климата и производството е щадящо планетата. В допълнение, Декларацията на Г-20 призовава за амбициозно утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. В съчетание със създаването на Глобалния алианс за биогорива и съгласуваното усилие за Зелен водород, амбициите на Г-20 да изградят по-чист и по-зелен свят са неоспорими. Това винаги е бил етосът на Индия и чрез Начин на живот за устойчиво развитие (LiFE) светът може да се възползва от нашите вековни устойчиви традиции.

Освен това Декларацията подчертава нашия ангажимент към климатичната справедливост и равенство, призовавайки за значителна финансова и технологична подкрепа от Глобалния Север. За първи път имаше признание за необходимия квантов скок в размера на финансирането на развитието, преминавайки от милиарди към трилиони долари. Г-20 призна, че развиващите се страни се нуждаят от 5,9 трилиона долара, за да изпълнят своите Национално определени приноси (NDC; National Determined Contributions) до 2030 г.

Предвид необходимите огромни ресурси, Г-20 подчерта значението на по-добрите, по-големи и по-ефективни многостранни банки за развитие. Едновременно с това Индия поема водеща роля в реформите на ООН, особено в преструктурирането на основни органи като Съвета за сигурност на ООН, което ще осигури по-справедлив глобален ред.

Равенството между половете зае централно място в Декларацията, което завърши с формирането на специална „Работна група за овластяването на жените през следващата година“. Индийският законопроект за Резервацията на жените от 2023 г., който запазва една трета от местата в парламента на Индия и в държавното законодателно събрание за жени, олицетворява нашия ангажимент за водено от жените развитие.

Декларацията от Ню Делхи въплъщава обновен дух на сътрудничество по тези ключови приоритети, като се фокусира върху съгласуваността на политиката, надеждната търговия и амбициозните действия в областта на климата. Въпрос на гордост е, че по време на нашето председателство Г-20 постигна 87 резултата и 118 приети документа, значително увеличение в сравнение с миналото.

По време на нашето председателство на Г-20 Индия ръководи обсъжданията по геополитически въпроси и тяхното въздействие върху икономическия растеж и развитие. Тероризмът и безсмисленото убийство на цивилни са неприемливи и ние трябва да се справим с тях с политика на нулева толерантност. Трябва да въплътим хуманитаризма пред враждебността и да повторим, че това не е ера на война.

Радвам се, че по време на нашето председателство Индия постигна изключителното: тя съживи мултилатерализма, усили гласа на Глобалния Юг, защити развитието и се бори за овластяването на жените навсякъде.

Когато предаваме председателството на Г-20 на Бразилия, ние го правим с убеждението, че нашите колективни стъпки за хората, планетата, мира и просперитета ще имат отзвук за години напред.

#Г-20 #Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници