70-годишна жена роди близнаци

70-годишна жена роди близнаци

стоп кадър

A A+ A++ A

70-годишна жена от Уганда е родила близнаци, след като забременяла чрез инвитро процедура, съобщиха от болницата, където е протекло раждането и проследяването на бременността.

Сафина Намуквая стана най-възрастната жена, станала майка в Африка, след като роди момиченце и момченце в сряда следобед, съобщиха от Международната болница за жени и център за плодовитост в столицата на Уганда Кампала.

Медиците в болницата казаха, че майката и двете ѝ бебета се чувстват добре, след като децата са били родени с цезарово сечение.

„Тази история не е само за медицинския успех; става въпрос за силата и устойчивостта на човешкия дух“, казаха от болницата.

Майката Намуквая каза пред канала NTV, че това е второто ѝ раждане за три години, след като е родила момиче на име Сара през 2020 г.

Майката каза, че е преминала през някои усложнения и трудности по време на бременността си, включително това, че бащата на децата ѝ я е напуснал.

„Мъжете не обичат новината, че ще имате повече от едно дете“, каза г-жа Намуквая.

„Дори след като ме приеха в болницата, съпругът ми така и не се появи.“

Намуквая каза, че в миналото е претърпявала спонтанни аборти, загубила е съпруга си през 90-те години на миналия век и е била изправена пред стигмата в своята общност, че няма деца.

„Веднъж едно много младо момче ми се подиграваше, казвайки, че съм била прокълната от майка ми да умра без дете“, споделя тя.

Тя разкрива още, че след раждането на първото си дете е била осъждана, че не е родила след 40 години опити.

„Много хора ме съдеха и ми казваха, че съм безплодна, но реших да оставя всичко на Бог, който най-накрая отговори на молитвите ми“, каза тя малко след раждането на първата си дъщеря през 2020 г.

Въпреки че случаят на Намуквая е рядък, това не е първият, в който жена ражда в напреднала възраст.

През 2019 г. Ерамати Мангаяма от Индия роди близнаци чрез IVF (инвитро оплождане) на 74-годишна възраст - ставайки най-възрастната майка в света.

Смята се, че клиниката Ahalya IVF в град Гунтур е платила по-голямата част от процедурата, тъй като медиците са съзнавали, че това би било историческо постижение.

Мангаяма не е имала други деца и за съжаление съпругът ѝ Раджарао починал от инфаркт през 2020 г. на 84-годишна възраст.

Предишният рекордьор за най-възрастна майка в света беше Бусада де Лара, която беше на 66 години, когато роди близнаците, Крисчън и Пау, през декември 2006 г.

Бебетата били родени преждевременно чрез цезарово сечение и тежали по 1,6 килограма всяко.

Омкари Панвар от индийския щат Утар Прадеш заяви, че е най-възрастната майка в света, когато роди близнаци през 2008 г. Но твърдението ѝ, че била на 70 години, не беше доказуемо.

Най-възрастната майка във Великобритания е Елизабет Адени от Линдгейт в Съфолк, която роди сина си през май 2009 г. на 66-годишна възраст.

NHS обикновено предлага процедурата само на жени под 43 години.

Но някои частни клиники предлагат IVF (инвитро оплождане) и на жени над тази възраст.

Когато една жена премине през менопаузата, тя вече не може да забременее по естествен път.

Но с IVF все още е възможно чрез използване на яйцеклетки, замразени в по-ранен етап от живота на майката или с яйцеклетки от донор.

#близнаци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници