Да оплетеш мечта: Ученичка на астролога Люмиер твори шарени плетеници

Да оплетеш мечта: Ученичка на астролога Люмиер твори шарени плетеници

Фейсбук

A A+ A++ A

Хубавата Цвети Минкова с нейните магични плетки, която предизвика бум в социалните мрежи още в зората на влогърството, е едно от редките цветни явления в сивия ни живот и забързано ежедневие. Когато е едва на 6 години, баба й започва да я учи да плете. Малкото момиченце толкова се захласва по вълшебството на кълбата, че при първия си опит оплита над метър тясна лента... И досега не спира да плете.

Въпреки че завършва Международен туризъм в УНСС, тя открива, че именно плетенето е нейното призвание, на което учи хилядите си последователи в ютюб канала си, а предването на уменията на другите й носи вътрешно удовлетворение.

Осъзнава, че по-сериозно трябва да се заеме с плетките, когато преди време остава без работа, и започва да продава плетивата си в интернет. Това успява да скърпи неколкомесечната дупка от липсата на редовни доходи и не само да й даде творчески импулс, но и да й достави огромно удоволствие. И не само.

Докато продава прекрасните си шалове и шапки, получава десетки запитвания за начина на оплитане на едно или друго. Това я навежда на мисълта да напътства онези, които също искат да плетат, при това на достъпен език и напълно безплатно.

„Преди 9 години направих страничката си във Фейсбук „Плетеница”, където имам близо 20 хиляди последователи, а преди 3 години създадох и канал в Ютюб, в който започнах да пускам видеа, в които обяснявах за една или друга плетка и показвах как се прави. Не очаквах, че над 7 хиляди души ще се заинтригуват от плетките ми! Започнах да получавам много запитвания, хората ми пращаха снимки, питаха защо не им излиза, аз връщах отгвори във видео формат...”, разказва жената, превърнала бабиното плетене в своя втора природа.

И обяснява, че то й носи разтоварване, бори стреса, а творчеството носи удоволствие от това да създаваш. Разбира се, всяка нейна плетка е уникална, а преждите, които използва са на реномирани марки от страната и чужбина. Разказва, че най-трудно се правят одеала тип пачуърк: „Това са десетки оплетени разноцветни квадратни „кръпки”, които след това се съединяват отново чрез плетене”, разяснява чаровницата. Тъкмо такова одеало било и най-скъпата й поръчка, при това – от Италия. Това не е единствената й работа за чужбина – досега й се е случвало да изпълнява желанията на десетки хора от цяла Европа, харесали творчеството й в плетенето.

А то е във всичко, което създава – от материала, през цвета, до модела, вплетени в единна хармония. Преди време си партнирала с позната, която изработва цветя от копринени ленти като елементи за дамски чанти. Колаборацията се получила доста успешна. Какво всъщност плете Цвети? Отговорът е – всичко. От актуалните за този сезон пуловери, шалове и шапки в различни размери и форми, до пъстри или едноцветни чанти, и разбира се – калцуни, бебешки терлички, жилетки... Сред най-интересните й творби са украси под формата на раковини, които радват окото с пъстротата си от стената или масата в хола.

Една плетка й отнема часове работа, а времето й е строго разпределено между службата и удоволствието от крафтуърка, с който се занимава у дома. Освен всичко останало, като всяка съвременна млада дама, Цвети поддържа и перфектната си фигура с тичане няколко пъти седмично.

Големият интерес на последователте си към позабравеното с времето ръкоделие тя обяснява не само с възраждането на традиционни български ценности, като контрапункт на ширещата се през последните години пошлост, но и с креативността на човека, на стремежа му да твори, още повече, когато сътвореното е и полезно, и красиво, а самата работа сваля напрежението, натрупано през деня, и доставя удоволствие.

„Видео уроците са напълно безплатни и по този начин мисля, че всеки, който по-сериозно се захване с плетките, всъщност получава в ръцете си един занаят, с който спокойно може да допълва семейния бюджет или дори да се издържа”, пояснява Цвети.

Самата тя е зодия Риби и като истински представител на водния знак изпитва влечение към творчеството, а и към всичко духовно, тайнствено или неиизвестно. Този стремеж я изпраща още преди 10-ина години в школата на големия ни звездоброец Люмиер, който ненавременно си отиде от този свят през 2021-а. Топ астрологът, с чиито прогнози се съобразяваха известни личности и дори политиции, я научава да разчита звездните послания. Това пък й помага сега, когато цветът на плетивото трябва да съответства на зодията, например.

За 9-ия рожден ден на бранда си младата жена събра в столичното KaRe-Arte свои последователи, където на сладкиши се отдадоха на сладки раздумки и разбира се – на общата си страст – плетеното.

Цвети няма никакво намерение да превръща второто си „аз” в ширпотреба. Плодовете на фантазията и труда на ръцете й, са абсолютно уникални, освен ако не се налага да прави някои еднакви бройки по поръчка.Сред най-странните такива е лампион, както и наплитане на сутиен. За нея обаче няма невъзможни задачи. „Колкото по-сложна е една плетка, толкова по-голямо е предизвикателството за мен”, твърди тя.

За новогодишните празници е предвидила „Виртуална наздравица с плетеница” за последователите и учениците си, като се надява да успеят да създадат с нейна помощ хубави и топли подаръци за близките си.

А как да се научите и вие да плетете на една кука вижте във видеото!

Снимки: Фейсбук/Плетеница

Ани Романова, Novinite.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници