Какво се прави в деня на Света Варвара?

Какво се прави в деня на Света Варвара?
A A+ A++ A

На 4 декември църквата почита Света мъченица Варвара. Родена е в Илиопол и е живяла по времето на император Максимилиан. Още като девойка приема Христовата вяра. Подложена е на мъчения заедно с християнката Юлиана. И двете са осъдени на смърт заради вярата им. Погребани са от християнин, който построил над тях храм. Мощите на Варвара почиват в Киев, а една малка частица от тях се намира в софийската църква "Свето Преображение" в квартал "Лозенец".

Знатната дама от град Илиопол е убита от собствения си баща - езичник, защото приема християнството.

Народът почита Св. Варвара като закрилница от болести и особено от шарката. Варвара е типично женски празник. За да умилостивят и прогонят баба Шарка, жените приготвят обредно вариво от различни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават на децата си и съседи. Майките раздават царевични питки и ракия. Срещу празника край измазаното огнище се нарежда трапеза за шарката с медена питка, паничка мед, сол, вода; оставят пешкир и възглавница до софрата.

В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на Св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

На Варвара жените подготвят обредно вариво, както на Андреевден. В някои райони на страната месят питки, намазват ги с мед или рачел (сварен гроздов сок с парченца тиква, патладжан и др. плодове) и ги раздават на пътниците, за да отнесат със себе си болестта.

В Южна България Св. Варвара се почита като повелителка на болестите, на плодородието и домашните птици. На този ден се приготвят благи пити, които се намазват с мед или захар и се раздават на съседите, за да не боледуват децата.

За омилостивяване на шарката, вечерта срещу празника за нея се приготвя трапеза или се оставя през нощта медена питка на полица, за да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не напада децата. В Западна България със същата цел на кръстопът нечетен брой деца палят огън, сваряват леща в гърне и прескачат три пъти огъня. Главня от него и лещата се пазят за лек против дребната шарка. Майките раздават царевични питки и ракия.

В Кюстендилско момите-варварки обикалят по къщите и поздравяват домакините за празника. Те ги даряват с брашно, боб, сушени плодове, ябълки.

В Южна България има обичай срещу Варвара да се слага обреден хляб(колак, кравай, харман) и да се кади с палешника. С него се цели осигуряването на плодородие и богат приплод на добитъка. На трапезата се пали свещ, приготвена от стопаните, която се запазва и се пали при тежко раждане на добитъка, при гръм и градушка. В Югоизточна България стопанката храни рано сутринта кокошките в кръг със сварените вечерта зърна, за да се развъждат и запазват.

Обредна трапеза: Царевица, нахут, грах, бакла, фасул, пшеница, сусам, прясна пита, ошав, пълнени чушки с ориз. Разрешава се риба.

Имен ден празнуват: Барбара, Варвара, Варвардан

Рецепта за постна царевична питка:

Необходими Продукти

царевично брашно - 2 ч.ч. от 200 г
брашно - 2.5 ч.ч. бяло
олио - 8 с.л.
оцет - 2 ч.л.
сода за хляб - 1 и 1/2 ч.л.
бакпулвер - 1/2 ч.л.
сол - 1 равна ч.л.
хладка вода - 300 мл
сънчогледово семе - 3 с.л.
чубрица - за поръсване
олио - за намазване
Начин на приготвяне

В тавичка се смесват царевично и бяло брашно. В средата се оформя кладенче, сипваме хладка вода, олиото и солта. Отделно се разбъркват содата за хляб и бакпулверът в оцета, докато шупнат.

Добавят се в кладенчето и с вилица се бърка да се смесят продуктите. Сипва се на плот, поръсен с брашно, добавят се слънчогледовите семена сурови и замесваме средно меко тесто, да не лепне.

Оставя се за 10 минути да почине. С ръце се оформя на кръгла питка и поставяме върху хартия за печене, поръсена с малко царевично брашно.

Отгоре се намазва с олио и с вилица се оформят шарки. Поръсваме с две щипки ронена чубрица и печем в загрята фурна 180°C около 35 минути.

Изважда се върху решетка, леко се поръсва с малко вода и покриваме с кърпа за 5-10 минути.

Хапваме топла с шарена сол. Много е вкусна.

Добър апетит!

#Варвара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници