През декември можем да сменим личния си лекар: Каква е процедурата?

През декември можем да сменим личния си лекар: Каква е процедурата?

pixabay

A A+ A++ A

До края на месец декември можем да сменим личния си лекар. Всяка година от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар.

Необходимо да се попълни формуляр за постоянен избор и да се предостави на новоизбрания общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК тук. На гърба на формуляра има указания за попълването му.

Ето и още една възможност - да отидете при лекаря, когото сте избрали, със здравната си книжка. Съответно той попълва данните си в нея и Ви включва в списъка си с пациенти.

Важно уточнение е, че не е необходимо здравноосигурените да уведомяват за смяната на своя общопрактикуващ лекар предходния лекар, тъй като това се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

Може да се обърнете и към РЗОК (координатите им са изписани в меню „Контакти“ на сайта на НЗОК ), където оказват пълно съдействие. Оттам ще предоставят информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район.

Общопрактикуващият (личният) лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигуреното лице от датата, на която е осъществен изборът, като лицето се включва в пациентската му листа от тази дата.

НЗОК предоставя и възможност смяната на общопрактикуващ лекар да става онлайн. Това се осъществява в рубрика „Е - услуги“, линк „Преглед на досие от здравноосигурените лица“, „Вход с цифров сертификат“, меню „Избор на личен лекар“, като формулярът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

Припомняме, че извън сроковете (юли и декември) смяната на общопрактикуващия (личния лекар) е възможна единствено при наличието на определени хипотези, като смяна на настоящия адрес на лицето или прекратяване на договора на личния лекар с РЗОК.

В случай, че се преместите да живеете в друг град или смените адреса си по лична карта, Вие имате право да смените личния лекар веднага или когато прецените извън законодателните срокове.

#лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници