Асен Василев: Доходите в България растат най-бързо в целия ЕС

Асен Василев: Доходите в България растат най-бързо в целия ЕС

Стоп кадър/ФБ/ПП

A A+ A++ A

След като се отчете ефектът от инфлацията, доходите в България растат най-много в Европейския съюз, обяви министърът на финансите Асен Василев при представянето на проекта на Бюджет 2024-а. Василев представи подробно параметрите на финансовата рамка, която е изчислена при средногодишна инфлация от 4,8 на сто. Според министъра най-вероятно тя ще е по-ниска, като прогнозата е на базата на хода и от последните два месеца.

Бюджетът залага много политики, ориентирани към семействата с деца и цели връщането на младите хора у нас, стана ясно още от изказването на министъра:

"За да расте българската икономика, трябва да има инвестиции, но другото важно нещо е, че трябва да има адекватно заплащане. И доходите в две много трудни години - след Covid и кризата, свъзрана с войната в Украйна и енергийната криза - в България доходите, след като се отчете ефектът на инфлацията, растат най-бързо в целия ЕС".

"Този бюджет гарантира единствено лазене по икономическото дъно 2024 година. Никакви реформи по съответните сектори, нищо съществено не се прави за българския бизнес и българския износ", каза от своя страна депутатът от БСП Румен Гечев.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов коментира:

"Николай Василев ви е опънал един часовник на дълга. И се показва с колко нараства в момента. Идете го вижте. По 207 лева на секунда нараства външният дълг".

Финансовият министър отговори:

"Външният дълг се гледа като процент от БВП и когато сложите часовник как нараства дългът, трябва да сложите часовник и как нараства БВП".


#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници