Как се очаква "Пирогов" да работи, като през няколко месеца се сменят директори

Как се очаква "Пирогов" да работи, като през няколко месеца се сменят директори
A A+ A++ A

Всички знаете, че рядко пиша във фейсбук – основно за конгреси, научни събития и т.н. Но реших, че не мога да не изразя мнението си за случващото се в момента. А се надявах да размисля, защото смятам че „вътрешните" проблеми е редно да се решават „вътрешно", а не да се развяват за сеир на публиката. И затова нарочно оставих малко време емоциите ми да се поуталожат – без резултат. Все пак искам да отбележа, че написано долу е моето лично виждане за ситуацията. Тенденциозно съм спестил имената на някои от колегите които съм цитирал, тъй като не съм сигурен кой колко иска да бъде споменаван. Който прецени, може да се тагне сам.

Първо – чест, че е един от малкото министри на здравеопазването които прие поканата и дойде за да говори с пироговци. И общо взето до тук с позитивите...

От целия разговор видях по-скоро замазване на положението, отколкото искрено желание за разрешаване на ситуацията. Цитиране на заучени, банални фрази. Цитиране на цифри с, поне за момента, съмнителна интерпретация. Ето и някои от основните точки в разговора (да се разбира критики):

Грубо нарушение на процедурата за извършване на обществени поръчки в определени случаи.

По този въпрос един от завеждащите клиника се изправи и разказа следното:

Преди няколко месеца имахме пациент, по клинична пътека за около 1400лв. Този пациент струваше на болницата грубо 84 000 лв. Немалка част от тези разходи - за „нерутинни" медикаменти, в случая – на живот и смърт за конкретния човек. В такава ситуация, всеки един завеждащ отива при директора, представя ситуацията и иска позволение този/тези необходими за лечението медикаменти (или консумативи) да бъдат поръчани по спешност и директорът винаги до момента е разрешавал. И тук не става дума за д-р Димитров. Става дума документален нонсенс, персистиращ от много години. И тук идват въпросите на колегата: „Коя обществена поръчка се прави, минава и изпълнява за 24ч"? „Ако беше ваш близък"? „В крайна сметка ние магазин ли сме, за да „администрираме, продаваме и да печелим" или болница – за да лекуваме"? „Кое трябва да е на първо място като функция"? Защото изглежда сякаш според МЗ, трябва медицинската грижа да остане на заден план, ей така, между другото.

· Изтеглен кредит от „банка Х", който задължавал болницата да има опредлени движения по сметки и да извършва плащания през системата на въпросната банка.

За мен (а и останалите в залата) тук няма нищо изненадващо. Като човек теглил ипотечен кредит знам много добре, че едно от първите изисквания на банката е заплатата да се превежда по сметка във въпросната банка. Никой не обсъждаше условията на кредита – лихви, % и т.н. Поне по време на разговора критики нямаше в тази насока. Това което ми направи огромно впечатление – един от колегите врял и кипял в пироговските въпроси от десетки години се изправи и зададе следния въпрос: „Пирогов попита ли министерството, преди да изтегли кредита, защото доколкото ми е известно, това не може да стане без изричното позволение на МЗ?". И отговорът на министъра беше – „Да, попитали са". И разрешение е дадено...

И какво излиза...Питаш „началника" си „може ли", той казва „да, може" и след това започва да те хока „ааааа, така не може"... Какво се случва в тази държава?

· Пирогов е западаща в болница в „плачевно" състояние.

#"Пирогов"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници