NYT: Пентагонът изпраща висш военен в Украйна да разработи нова стратегия

NYT: Пентагонът изпраща висш военен в Украйна да разработи нова стратегия

УНИАН

A A+ A++ A

Пентагонът ще изпрати генерал-лейтенант Антонио Агуто в Киев, за да разработи нова военна стратегия, пише The New York Times, позовавайки се на американски и украински служители.

"Американските и украинските военни лидери търсят нова стратегия, която да започнат да прилагат през следващата година, за да съживят шансовете на Киев", се казва в материала.

Военният лидер ще пристигне от Германия, както се очаква, и ще остане в Украйна за дълго време. Така той ще може да дава по-подробни съвети на командването на въоръжените сили на Украйна. Но присъствието на Агуто в Киев може да бъде стъпка към изоставяне на постоянното разполагане на военни съветници в Украйна.

Според източници на изданието американски и украински съветници се надяват да уточнят детайлите на новата стратегия по време на военните учения, планирани за януари във Висбаден, Германия. Докато украинската страна се застъпва за офанзива с надеждата да привлече глобалното внимание, американските съветници насърчават по-сдържан вариант, който включва задържане на съществуваща територия и изграждане на сили за една година. Изданието твърди, че целта на тази стратегия ще бъде създаването на значителна сила, с която Русия "ще трябва да се съобразява и да влезе в смислени преговори в края на 2024 г. или още през 2025 г."

По-рано през декември украинският министър на отбраната Рустем Умеров обсъди с ръководителя на Пентагона Лойд Остин "стратегическите цели" и оперативния план на Украйна за 2024 г. Страните обсъдиха също съвместно сътрудничество в областта на отбраната, привличане на инвестиции във военно-промишления комплекс, укрепване на противовъздушната отбрана и активизиране на изграждането на укрепителни съоръжения. Самият Умеров твърди, че неговото ведомство все пак има план за военни действия за 2024 г.

В същото време много републиканци в Конгреса на САЩ отказаха да подкрепят допълнителни разходи за Украйна, докато не видят нова стратегия, се казва в статията. По-рано Държавният департамент предупреди, че Съединените щати са стигнали "дъното на бурето" в способността си да помогнат на Киев с оръжие.

Някои от събеседниците на изданието изразиха опасения, че през 2024 г. конфликтът ще се превърне в продължителна конфронтация. Някои в своите прогнози сравняват следващата година с 1916 г., която става най-кръвопролитната година в Първата световна война.

Президентът Джо Байдън през есента поиска около 106 милиарда долара за помощ за Украйна и Израел, както и за действия в Азиатско-Тихоокеанския регион, но не получи категорична подкрепа в Конгреса.

Искането трябва да бъде одобрено и от двете камари. В същото време републиканците заявиха, че няма да подкрепят отпускането на средства за Киев, докато Белият дом не промени подхода си към защитата на границата на САЩ.

В резултат на това Камарата на представителите, в която мнозинството принадлежи на членовете на Републиканската партия, гласува за отпускане на помощ само за Тел Авив, но Сенатът, който се контролира от демократите, блокира това решение.

Ако Конгресът не успее да постигне съгласие за помощ за Украйна сега, това ще трябва да стане след коледните празници, които ще продължат от 14 декември до 9 януари.

Междувременно парите, отпуснати по-рано за властите в Киев, се изчерпват, признаха от американската администрация, така че изпращаните оръжейни пакети намаляват, предаде Агенция "Фокус".


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници