Решено: Клиент може да "задържи" плащането, докато не получи касова бележка.

Решено:  Клиент може да "задържи" плащането, докато не получи касова бележка.

Pixabay

A A+ A++ A

Клиент може да "задържи" плащането, докато не получи касова бележка. Това решиха окончателно депутатите на второ четене в Закона за ДДС.

Предложението бе направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП- ДБ.

Първоначално текстовете на финансовото министерство гласяха, че ако клиент не получи фискален бон, може директно да си тръгне от търговския обект. Те обаче бяха отхвърлени от парламентарната комисия по бюджет и финанси с аргумента, че може да се стигне до злоупотреба от страна на клиентите с това им право или до неприятни ситуации в търговския обект.

Тъй като текстът бе отхвърлен на комисия, той дори не влезе в основния доклад и предложението бе направено директно при второто гласуване в пленарна зала. Редакцията е обаче не клиентът да има право да си тръгне, а само да има право да задържи плащането, т.е. да изиска касовата бележка преди да даде парите или да плати с постерминал.

Редакцията предизвика около 10-минутно суетене в залата като дори финансовият министър Асен Василев се включи в убеждаването на депутатите в резултат, за който съди единствено по кадър от разговора му с Корнелия Нинова от БСП.

От левицата се въздържаха и текстовете бяха приети окончателно.

Дебатират се и други отпаднали текстове, а именно за връщането на ДДС на ниво от 20% за ресторантьорите и фитнесите. За туроператорите облекчението от 9% може да остане до средата на годината като на комисия това бе аргументирано, че те вече са се ангажирали с резервации.

Предложенията отново ги няма в основния доклад заради отхвърлянето им в комисия, отново бяха направени от Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Започнаха разискванията по тях като Тошко Йорданов от ИТН обвини онези, които не подкрепят предложенията, в лобизъм.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също се застъпи за предложенията и по-рано, както вече стана ясно, в Закона за местните данъци и такси отпаднаха спорните предложения за автоматична актуализация на данъчните оценки на имотите и за местен данък по райони и градове.

След промените в Закона за ДДС, дебатите по който продължават в пленарна зала, предстоят и окончателните разисквания по корпоративното подоходно облагане. С него се въвежда 15% налог за мултинационалните компании, а от сектора имат изисквания за определени облекчения.

България е заплашена от наказателна процедура от Брюксел заради диференцираната ДДС ставка за туроператорите, съобщи министърът на финансите Асен Василев при дебатите за възстановяването на 9-процентния налог на нивата от 20 на сто. По-ниската ставка за сектора се предлага да остане до средата на следващата година заради вече направените резервации:

"Това, което правим в момента, е завареното положение на вече продадените пакети до 30 юни, да поемем риска, че ще има наказателна процедура и че ние ще трябва да платим от джоба на държавата това ДДС точно за да сме коректни към бизнеса".

Намалената за ресторантьорите ДДС ставка от 9% остава в сила още една година, реши окончателно пленарната зала. До 30 юни 2024-та преференцията ще запазят туроператорите и фитнес услугите.

#НС #Закон за ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници