Великденска тесла: Яйцето удря 0,60 ст. за празника

Великденска тесла: Яйцето удря 0,60 ст. за празника

Pixabay

A A+ A++ A

Цената на яйцата на едро е паднала с 6-7 ст. за година, но в магазините за търговия на дребно държат 0,45-0,60 ст. за брой. В момента най-евтините със среден размер струват 0,45 лв. за брой в търговската мрежа. На борсата пък са по 0,35-0,36 лв. за брой, което е 9-10 ст. разлика. По-едрите в магазините струват с 10 ст. повече.

За сравнение преди година цената на едро на яйцата е била 0,42 лв. за бройка, а в магазините вървяха по 0,50-0,60 ст. за брой. В момента само в промоционална кампания могат се намерят на цени от 0,40 лв. за брой и под тази стойност.

Меню

В същото време има и ресторантьори, които вече предлагат намаление на цените в обедното си меню на омлета и ястията от яйца заради спада на цената им на дребно.

В интернет домашните яйца вървят между 45 и 1 лев за брой. Най-скъпи са тези, снесени от специални породи кокошки, и са в различен от традиционния цвят. Има зелени, светлосини, бели, кафяви и тъмнокафеникави, които доближават червеното. От същото стопанство предлагат и яйца за люпене, които са по 2 лева за брой. По-евтино вървят тези от пъдпъдъци за консумация, които струват 25 ст. за брой.

Шопинг

Очаква много българи да отскочат до съседните държави на пазар за Великден. Причината е, че цената на яйцата в Пирот, Одрин и други шопинг дестинации е по-ниска. В неделя на пазара в Пирот са по 18 до 20 сръбски динара за брой. Така най-скъпите струват в български пари 33 ст. за брой, а най-евтините са по 30 ст.

Преди дни от Българската агенция по безопасност на храните стартираха акция на пазара на храни заради предстоящите празници. С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз, пише "Телеграф".



#яйца #поскъпване #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници