БСП и „Възраждане“ искат референдум за Паметника на съветската армия

БСП и „Възраждане“ искат референдум за Паметника на съветската армия

дарик

A A+ A++ A

БСП и “Възраждане” внасят доклад за референдум за това дали столичани искат Паметника на съветската армия да остане на мястото, където е. Това заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Паметникът на Съветската армия - какво се случва след напрежението и колко ще струва демонтажът

“В момента виждаме незаконни действия от самата държава да се извършват”, смята Таков. Той настоя да знае къде е разрешението за строеж, къде е проектът са реконструкция и реставрация съгласуван с Министерство на културата и Паметници на културата, както и къде е планът за безопасност и здраве. “Днес ще сезираме всички компетентни и отговорни органи”, обяви общинският съветник. По думите му по днешна оценка паметникът струва над 20 млн. лв., като те са били събирани с дарения от българи. “С какво ще бъде заменен като бъде премахнат, с поредната безумна арт инсталация от Алиекспрес”, запита Таков.

Той уточни, че ако държавата не си изпълни задълженията и продължи да прави закононарушения, те ще продължат с гражданските си протести.

“Днес в 10:00 часа трябваше да имаме поредна среща с ПП-ДБ-СС. БСП като гласа на разума в СОС казахме, че за доброто на града и софиянци казахме, че ще водим разговори по приоритети и политики и започнахме такива, имахме и някакъв напредък. Това го направихме, защото чухме високопарните заявки, че новите управляващи ще демонтират модела на ГЕРБ в Столична община. Вместо това се случи, че демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София, което ние казахме, че е огромна червена линия”, добави той. Таков уточни, че именно БСП са отменили срещата си с ПП-ДБ-СС и заподозря, че в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ-СС вероятно ще направят сглобка и на местно ниво.

Преходът след 34 години доведе не до демокрация, а до фашизъм, защото снощи започна унищожаването на Паметника на съветската армия. Те му казват демонтаж, но той не е такъв - режат с флекс и на практика го унищожават, заяви общинският съветник от “Възраждане” Деян Николов.

Това, което от вчера до днес успяхме да разберем е, че действията им почти сигурно са незаконни и се извършва престъпление от длъжности лица по отношение на унищожаване на държавна собственост”, добави Николов и съобщи, че са подали сигнал в прокуратурата. Той коментира, че са видяли някакъв план за безопасност, но могат само да гадят дали се спазват всички разпоредби.

"Ако софиянци се произнесат на референдум и кажат, че искат паметника да се премахне, тогава всички ние ще млъкнем и ще се съобразим с това, което е казало мнозинството”, каза още той и призова всички общински съветници в Столична община да подкрепят провеждането на референдум.

Довечера в 18:00 часа партията му организира протест пред монумента в неговата защита.

#"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници