Николай Василев насмете бюджета, бил "държавно-комунистически"

Николай Василев насмете бюджета, бил "държавно-комунистически"

Стоп каддър/NOVA NEWS

A A+ A++ A

"Реформи отдавна няма в държавата, сега с този бюджет категорично няма да има. Бюджетът е левичарски, популистки, държавно-комунистически. Той е разхитителен, с огромни дългове и нулеви реформи. Вървим в посока държавен комунизъм, а не модернизация”. Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в предаването "Денят на живо” по NOVA NEWS.

Държавните дългове ще отидат за социални разходи, смята той. "Взехме парите по Плана за възстановяване, не съм чул един гвоздей да е забит, но парите отидоха за социални разходи. Няма правителство, което да се сеща, че имаме демографска криза, нищо не се прави по въпроса”, каза Василев. Той изтъкна, че страната ни няма достатъчно добри условия, при които младите хора да се заселват трайно, да създават и отглеждат децата си в България, заяви бившият министър.

"За мен проблемът не са приходите, а разходите. От 80-те години досега за пръв път се вдига пряк данък – данък печалба за големите фирми от 10 на 15%. Такъв ангажимент беше поет от Асен Василев като служебен министър – служебно правителство по средата на годината подписа споразумение за обрат на данъчната политика и сега берем плодовете. Всякакви решения и отстъпки напред-назад развалят красотата и простотата на данъчната система. България имаше една от най-красивите данъчни системи в света и всяко пипване я прави по-лоша от преди това”, заяви бившият министър на държавната администрация.

Василев акцентира върху спада на чуждите инвестиции в страната ни. "В годината, когато влязохме в ЕС чуждите инвестиции бяха 9,5 млрд. евро, което беше 30% от БВП. В момента е 3%. Кой е последния завод в България, построен от чужди инвестиции”, запита той.

Относно часовникът, който отмерва държавния дълг, Василев обясни - през пролетта на 2022 г. бяхме притеснени, че дългът на България надмина 30 млрд. лева и искахме да покажем, че всяка секунда той се увеличава с по няколко стотин лева и поставихме часовник. "Това беше много притеснително за нас. Сега дългът вече е 42 млрд. лева., до края на годината ще бъде 48-49, а до края на мандата, ако оцелее "сглобката”, ще бъде около 70 млрд. Честито! Ще бъдем по-богати с огромен публичен дълг”, заяви Николай Василев.

Василев подкрепя инициативата на Финансовото министерство да се премахнат диференцираните ставки за ресторантьорите. Той акцентира, че подкрепя единната данъчна ставка и каза по адрес на депутата Мартин Димитров, че е добър десен икономист, който подкрепя комунистически бюджет в последните парламенти. "Той казва правилните неща и гласува с грешното копче”, обяви бившият министър.

В коментар на думите на Кирил Петков, че бюджетът за култура бил "рекорден”, той каза, че това са трошички и че лесно се дават пари. "Държавните разходи трябваше да бъдат с 6-8 млрд. лева по-малко, но философията на сегашните управляващи е популистка, левичарска. Ако 100 г. управляват, ще имаме 100 г. голям дефицит и огромен дълг”, заяви Василев. "Едно семейство, ако вземе преди Коледа големи кредити, за да се чувства прекрасно за 5 дни, след Нова година ще му дойдат големите сметки и лихви”, даде пример Василев.

Ако не влезем в еврозоната, ние може да бъдем приети и по милост, това ще е заради по-високата инфлация или заради дефицита, обясни финансистът. "Политиките от последните 3 години на финансовия министър не водят до влизане в еврозоната, водят до отдалечаване”, каза Николай Василев по адрес на Асен Василев.

Държавната администрация се увеличава, а населението намалява с около 1 млн. души, констатира Василев. За строежа на магистралите обясни: "Аз сигурно съм най-големия фен на концесиите, но те трябва да бъдат направени с конкурс. Има различни модели на концесиониране, не е нужно българите да плащат по пътищата”.

#Николай Василев #Бюджет 2024

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници