6 сигурни признака, че здравето ви е в опасност

6 сигурни признака, че здравето ви е в опасност

pixabay

A A+ A++ A

Повечето шофьори добре колата си - всякакви външни звуци, трептене или бръмчене са причина да посетят автосервиза. С човешкото тяло е подобно: има някои симптоми, които сигнализират, че спешно трябва да отидете на лекар.
За съжаление, доста хора се отнасят по-добре с колата си, отколкото с тялото си: веднага сменят изгорелите крушки, почистват старателно отвътре, полират внимателно кожения салон.
Но ако самият собственик на колата се почувства зле, не всеки бърза да отиде на лекар.

Кога трябва да си обърнете внимание и спешно да се обърнете към специалист?
Понякога изпитваме главоболие, имаме жестока кашлица или хрема, болка в гърдите или стомаха, световъртеж или общо неразположение. Но поради работа, дадени обещания, недовършени задачи и прочие, пренебрегваме тревожните симптоми, отлагайки посещението при лекар.
Това може да доведе до развитие на сериозни заболявания, които се лекуват трудно, а понякога дори и не могат да се излекуват. Ето защо е важно да знаете какви симптоми трябва да бъдат причина незабавно да се отправите към лекарския кабинет.
Ако периодично изпитвате болка в гърдите, сърцебиене или неразположение със задух или виене на свят, трябва незабавно да се консултирате с кардиолог. Не мислете, че това е дреболия: смущения в работата на сърцето са възможни дори в ранна възраст.
Не по-малко опасни са повишаването на кръвното налягане, усещането за прекъсвания работата на на сърцето. Особено опасно е, ако проблемите са възникнали след болки в гърлото, настинка, стрес или преумора.

Болка в корема
Появата на коремна болка, особено в дясната долна част, може да е начало на апендицит. Потискането й с хапчета е опасно, тъй като може да доведе до усложнения. Същото важи и за болка вдясно под ребрата, в проекцията на жлъчния мехур или вляво, където се намира панкреасът. Остър апендицит, холецистит или панкреатит са много опасни състояния, които изискват незабавна медицинска помощ. В противен случай всичко може да завърши много тъжно.

Чувство на замаяност или замъглено зрение
Ако се появи двойно виждане, замаяност или неразположение, това винаги е опасно. Но ако на фона на тези симптоми възникнат нарушения на говора, проблеми с пространствената ориентация, болка в гърдите и гадене, объркване, трябва незабавно да се обадите на Бърза помощ. Такива проблеми могат да бъдат причинени от сериозни патологии на сърдечно-съдовата система и да застрашат инфаркт или инсулт. Тези опасни усложнения трябва да бъдат предотвратени в самото начало.

Болка в долната част на гърба
От време на време почти всеки човек изпитва дискомфорт в долната част на гърба след физическо натоварване или мускулно напрежение. Но ако болката е силна, пречи на нормалното движение, не изчезва след почивка или е придружена от общо неразположение, треска или гадене, това може да е признак за проблеми с вътрешните органи. Понякога бъбречната колика или възпалението на бъбреците се усеща с болка в долната част на гърба. Ето защо не трябва да рискувате здравето си, трябва незабавно да отидете на преглед.

Нямате достатъчно въздух, затруднено дишане
Ако се появи усещане, че трябва да си поемете въздух дори при леко натоварване, това е тревожен знак. Развитието на задух винаги е опасно, може да е признак за проблеми с дихателната система или сърдечно-съдовата. Ако това състояние настъпи внезапно, незабавно се консултирайте с лекар.

Гадене и повръщане
Ако усещате кипене в корема, спазми или гадене, повръщане, това може да са признаци на чревна инфекция, отравяне или хирургични заболявания на коремната кухина. Състоянието е особено опасно, ако има често повтарящо се повръщане, диария и висока температура. Не трябва да се опитвате да потискате симптомите с хапчета, важно е да се обадите на лекар, за да изключите сериозни заболявания и техните усложнения.

Пулсираща болка в зъба
Ако се появи пулсираща болка в областта на зъба, това е признак за сериозен проблем - пулпит. Когато засяга нерва на зъба, възпалението може бързо да се развие и да се разпространи в околните тъкани. Важно е да не търпите болката, а да посетите зъболекар възможно най-скоро. В идеалния случай, веднага щом усетите болката, а в краен случай, ако е през нощта или през уикенда, рано на другата сутрин.

#повръщане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници