Лекарите се произнесоха: Как ни вредят нощните смени

Лекарите се произнесоха: Как ни вредят нощните смени

pixabay

A A+ A++ A

Според ново проучване около 1 от 10 души, които редовно работят нощни смени, имат проблем: повече от половината от тях вероятно са развили някакво разстройство на съня, например безсъние, съобщи Science alert.

Екип от изследователи от Нидерландия и Белгия събира данни за работата и съня на 37 662 души, като ги разделя на групи в зависимост от дневния или нощния им работен график.

В проучванията са изследвани шест общи категории нарушения на съня: безсъние, хиперсъние (прекомерна сънливост през деня), парасъние (необичайни движения или сънища), дихателни нарушения, свързани със съня, двигателни нарушения, свързани със съня, и нарушения на циркадния ритъм сън-бодърстване, предаде БГНЕС.

"Показахме, че в сравнение с работата на редовни смени през деня, работата на други видове смени е свързана с по-честа поява на нарушения на съня, особено при ротационната и редовната работа на нощни смени", казва ученият по въпросите на съня Марике Лансел от университета в Гронинген, Нидерландия.

"За отбелязване е, че 51% от хората, работещи на нощни смени, са показали положителен резултат за поне едно разстройство на съня", каза Лансел.

Повече от една четвърт от работещите редовно на нощни смени - 26% - съобщават за две или повече нарушения на съня. В рамките на цялото проучване, при всички работни графици заедно, броят на хората с поне едно разстройство на съня е бил около 1 на 3.

#Лекари без граници #Лекари без граница #"Лекари без граници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници