Окончателно: Минималната заплата стана 933 лева, майчинството няма да се вдига

Окончателно: Минималната заплата стана 933 лева, майчинството няма да се вдига

БГНЕС

A A+ A++ A

От първи януари догодина минималната работна заплата се увеличава на 933 лева. Майчинството през втората година обаче няма да се вдига и остава 780 лева.

Това решиха окончателно депутатите с приетия на второ четене бюджет на ДОО. Гласуването на текстовете се случи на фона на окупирана от ИТН и "Възраждане" парламентарна трибуна и отсъствие на БСП. Лявата партия, която традиционно настоява за вдигане на заплати, пенсии и социални помощи днес изобщо не влезе в зала, за да защити тези предложения.

И така без и дума дебат народните представители от сглобката гласуваха текстовете. Опозицията не участва.

С промените депутатите решиха още да вдигнат т.нар. "вдовишки добавки". От 26,5% от пенсията на починалия съпруг или съпруга добавките вече ще са 30% - т.е. ръстът е с 13,2%.

Сред основните промени е вдигането на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лева. Самоосигуряващите се лица също ще плащат повече - минималният осигурителен доход се качи на 933 лв. Размер на минималния осигурителен доход за земеделците и тютюнопроизводителите не бе гласуван изобщо, въпреки споровете в сглобката в бюджетна комисия.

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния, а не първите три, както бе досега.

Обезщетенията за за временна неработоспособност се вдигат, като дневния минимален разmер на обезщетението е 18 лв., докато максималният става 107,14 лв.

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице ще бъде 540 лв.

Пенсиите ще се увеличат с 11% през юли по "швейцарското правило".

Минимален размер размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст - от 1 януари до 30 юни – 523,04 лв., а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лв.

Увеличение на възрастта и осигурителния стаж при пенсиониране при условията на трите категории труд:
За работещите при условията на трета категория труд са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете;

Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж е 67 години, при наличие на 15 години действителен осигурителен стаж;

Необходимите условия за пенсиониране за лицата от сектор „Отбрана и сигурност” са 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж и за двата пола;

Минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при условията на първа и втора категория труд, които не отговарят на условията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд по чл. 168 от КСО или са променили осигуряването си по чл. 4в от КСО, е съответно 50 години и 8 месеца за жените и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете от втора категория труд.

Отпуснатите до 31 декември 2023 г. се осъвременяват с 50% от инфлацията и 50% от нарастването на средния осигурителен доход.

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници