Бърза баклава: Сладка магия за новогодишната трапеза
С предстоящата Нова година вратата е отворена за празнични угощения и нищо не подчертава радостта на този специален момент като изисканата сладка изненада на масата. За всички, които искат да покажат своите кулинарни умения, но не разполагат с много време, представяме ви лесна рецепта за баклава. Готови ли сте да потопите кухнята си в аромат на орехи, канела и сладък сироп? Открийте тайната зад тази бърза баклава и създайте магия в своя дом!
Класическа рецепта за баклава с орехи
Съставки:
1 опаковка кори за баница (400 г)
200 г разтопено краве масло
За плънката:
200 г смлени орехи
100 г смлени лешници
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
Няколко капки розова вода (по желание)
За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
Няколко капки лимонов сок
Инструкции:
Загрей фурната на 180 градуса.
Смесете орехите, лешниците, захарта и канелата за плънката. Ако обичате, добавите и няколко капки розова вода за аромат.
Разгънете корите за баница и сложете една от тях в намазнена тава. Намажи я с разтопеното масло.
Поставете втора кора и намажете я с масло. Повторете този процес докато използвет половината кори.
Размажете плънката от орехи и лешници върху последната кора.
Продължете със завиването на баницата, поливайте всяка кора с масло.
Срежете баклавата на ромбчета с остър нож.
Печете в предварително загрята фурна за около 30-40 минути, докато стане златиста.
Междувременно, пригответе сиропа, като в купа смеси захарта, водата и лимоновия сок. Загрейте на котлон, докато захарта се разтвори напълно.
След като баклавата е готова, извадете я от фурната и полейте с топъл сироп.
Оставете баклавата да поеме сиропа и изстива преди сервиране.
С тази лесна рецепта за баклава, гостите ти със сигурност ще се насладят на сладката изненада за Нова година! Наздраве!