Направиха първа копка за строеж на храм във ВМА

Направиха първа копка за строеж на храм във ВМА

БГНЕС

A A+ A++ A

С благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски в двора на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде изграден православен храм.

В края на месец октомври, когато в лечебното заведение бяха донесени за поклонение мощите на седем светци, стартира и дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на параклис. До момента e събранa една четвърт от необходимите средства. Днес, на Игнажден, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп и духовници отслужиха молебен за здраве и чин за полагане на основен камък на мястото, на което ще се намира храм „Свети Николай Архиепископ Мирликийски Чудотворец”.

ВМА храм

БГНЕС

"Това е паметен ден за ВМА, защото в своята надвековна история за първи път ще има храм. Ние разглеждаме философски полагането на този камък, а именно, че слагаме още веднъж твърдите устои на нашата православна вяра и в това място, защото ние имаме нужда и от упование в Бога, не само в своите знания. Както ние като професионалисти, така и нашите пациенти, които гледат към нас с надежда и се молят, за да получат и божията благословии за изцеление. Благодаря за самоотвержената грижа към нас", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

ВМА храм

БГНЕС

Той получи от епископ Поликарп икона с изографисани Свети Николай Архиепископ Мирликийски Чудотворец, Свети великомъченик Георги Победоносец и Свети Лука Кримски Чудотворец: Нека да бъдат в подкрепа на целия екип на ВМА, а този параклис, който се надявам в съвсем скоро да осветим, да бъде място, в което всеки пристъпил го да намира утеха, мир и изцеление на своите духовни и телесни немощи.

ВМА храм

БГНЕС

#ВМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?