Окончателно: НС прие Бюджет 2024

Окончателно: НС прие Бюджет 2024

БГНЕС - архив

A A+ A++ A

Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024 г. Гласуването на текстовете се проведе в три заседания тази седмица, като първото беше извънредно – в понеделник, предаде БГНЕС.

Депутатите приеха да се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година за сектор "Култура”. Освен това си отпуснаха 4 млн. лв. за ремонт на НС и допълнителни 2 млн. лева за персонала на БАН.

Народните представители не приеха предложението на ИТН да намалят партийните си субсидии на 1 лев. Ресорната комисия отхвърли и предложението на ИТН за връщане на 20% ДДС на ресторантьорите. За сметка на това депутатите приеха увеличение на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн. лв.

Депутатите решиха да дадат допълнителни средства в размер на 100 000 лв. за Добруджанския и за Тракийския научен институт. Парламентът прие и предложението за създаване на Фонд "Стамболов”, с който да се финансират магистрите ни в чужбина. Той ще е на стойност 5 млн. лв.

В Бюджет 2024 е предвидено и увеличение на заплатите на работещите в НСО с 11 млн. лв. Капиталовите разходи за догодина ще бъдат в размер на 9 994 003 млн. лв., решиха нароните представители. НС прие предоставянето на ваучери на храна да става на електронен носител.

Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвиден за заемане от държавен служител за 2024 г. става 933 лв. Народните представители решиха размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025 г., да е 300 лв. Минималният размер на фискалния резерв до края на 2024 г. ще е 4,5 млрд. лв., а максималният размер на държавния дълг към края на 2024 г. няма да надвишава 48 млрд. лв.

Народните представители приеха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, да е в размер на 11,7 млрд. лв. Според новия бюджет електроенергията за училищата, детските градини, храмовете и манастирите преминава на цените на регулиран пазар.

Народните представители отпуснаха 54 млн. лв. за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, както и 5 млн. лв. за изграждане на нов кръвен център.

#бюджет #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници