Кирил Петков за сглобката: Дебнем се и си нямаме доверие

Кирил Петков за сглобката: Дебнем се и си нямаме доверие
A A+ A++ A

Промените в Конституцията са много добра рамка на обществен договор, която беше сменена. Дава ни възможност следващата година да погледнем с оптимизъм и да попълним тази рамка със съдържани“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Другото, което ни даде Конституцията, е възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който да ни вярват и навън. След гласуването получих съобщение от Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, който ме поздрави“, посочи Петков пред bTV.

"Чух предколедно доста агресивни думи. Едно нещо бих казал. Не беше честно към неговите избиратели - Радев осъзнава няколко неща. Промяната в съдебната система, която от 33 години не дава справедливост, беше променена. За първи път парламентът на Нидерландия гласува даже да няма двустъпково приемане на България в Шенген. Другото нещо е, че това, което се случи – ние създадохме политическа конкуренция. Това е добро за системата. Ние с ГЕРБ се конкурираме непрекъснато. В същото време трябваше да извършим общи действия. Това е висш пилотаж“, коментира още той.

Петков призна, че ежедневието през шестте месеца е било много трудно, но са постигнали резултати.

"Едното беше Конституцията, а второто – бюджетът. Той е толкова прозрачен – всеки капиталов разход е с отделна линия в бюджета. И двете страни нямат доверие един на друг и решихме всичко да си го напишем открито в бюджета. Днес всеки може да каже – заедно направихме тези обещания за тези общини. Всичко е на масата. Конфликтът ни докара до добри резултати и в икономиката. Инфлацията е под 6%, а възнагражденията се увеличават с 10%. Ще завършим с под 3% дефицит“, допълни съпредседателят на ПП.

„От политически конкуренти стигнахме до резултати, от които съм доволен – Шенген, прозрачният бюджет и счупихме перманентната власт в прокуратурата“, каза Кирил Петков.

„Едни хора се наричат независими. Реално аз не мисля, че има някой, който да го вярва. Сега всеки трябва да носи политическата отговорност за неговия избор. Нашата задача е да сложим толкова ясно светли фигури, че да пуснем лампите във всеки един регулатор и хората да са гаранция, че няма тайна“, обясни той.

„За огромната промяна в Конституцията ДПС трябваше да е там. Конституцията не задължава изборът на регулаторите да е със 160 гласа. Преговорите за Конституцията не бяха лесни, но нямаше голяма опозиция. Вече нямаме прокурор, за който само Господ е над него. Премахнахме тази сила. Вече може да бъде разследван. Мислех, че по тези теми ще има по-голям отпор. Ще е интересно, когато започнем да пълним тези институции дали всеки ще излъчи най-добрите кадри“, подчерта съпредседателят на ПП.

Отношенията в „некоалицията“

„Чухме и от ГЕРБ за хора, които не харесват – за министъра на спорта, за здравеопазването, най-различни. И двете формации казваха колко са недоволни, но никой няма силата едностранно да направи промяна. Истински не сме доволни и водим битки, но в момента нито един министър няма политическа сигурност, че някой е зад гърба му. Един министър трябва да е глупак, ако помисли за корупция днес, защото от двете страни дебнем внимателно и ще използваме, ако някой направи нещо глупаво“, обясни Кирил Петков.

„Побъркахме ви от драми, но ако погледнем резултатите за икономиката, Шенген, бюджетът и Конституцията – случиха се нещата. Вземете си въздух. Колкото и да са тежки битките, нетният резултат за хората е добър“, категоричен бе той.

Според него следващите спорове ще бъдат около назначенията в регулаторите.

„Шансът да се избием е огромен. На никой не му е лесно. И ние не сме лесен партньор, но си дадохме почивка. Януари сядаме. Всеки ще представи кандидатурите. За Конституционния съд задачата ни е да намерим човек, зад който ще е цялата общност. Конституционният съд е нещо като горна камара на парламента. Това, което ще работи като методика, е да има минимални критерии. Всяка партия ще носи отговорност за предложението. Вижда се, че когато имаме проблем ясно го изразяваме. В НЗОК и двамата си подадоха оставките и не управляват за дълго. Всички ние заедно ще трябва да стигнем до резултат. Извинявам се на целия български народ, ако сме били прекалено драматични в последните шест месеца. Благодаря на хората, които ни подкрепяха. Погледнете назад и вижте резултатите - въпреки всичко сме постигнали нещо добро за държавата“, каза още Кирил Петков.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници