Украйна унищожи кораб на руския флот в Крим

Украйна унищожи кораб на руския флот в Крим

стоп кадър

A A+ A++ A

Русия официално обяви, че десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е бил поразен от Украйна в Черно море, предаде Ройтерс. Освен това Москва съобщи за един убит човек и двама ранени при украинската атака срещу пристанищния град Феодосия на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс, информира, че украинското нападение е било с крилати ракети, изстреляни от самолет.

Информацията за жертвите е на назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", написа той в приложението "Телеграм", като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Вследствие на пожара обаче е било блокирано движението във Феодосия, посочва Ройтерс. Заминаващите влакове са били пренасочени от централната железопътна гара на Феодосия към друга местна гара - Айвазовската.

По-рано украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руския военен кораб "Новочеркаск", за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше "унищожен" от пилоти на ВВС", съобщиха украинските сили в "Телеграм". "Казват, че той е превозвал ирански дронове камикадзе "Шахед", използвани широко от Русия срещу Украйна", се допълна в публикацията в социалната платформа.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база в пристанищния град Феодосия на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Освен това Олешчук изказа благодарност на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим, "преди да е станало късно".

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомнят световните агенции.

#Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници