Денков потвърди: Австрия прие да ни пусне поетапно в Шенген

Денков потвърди: Австрия прие да ни пусне поетапно в Шенген

ФБ/МС

A A+ A++ A

“Днес имаме още един повод за празнуване - след дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници.”

Това обяви в началото на последното за годината правителствено заседание премиерът Николай Денков.

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи снощи на сайта на румънското вътрешно министерство, а за нея първо обяви изданието “Адеварул”. До този момент обаче тя не бе коментирана от българските власти. Всъщност досега България настояваше Виена да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша. От днешното изявление на премиера Денков обаче стана ясно, че България е направила отстъпка:

“Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Те ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС със Сърбия и Турция, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа”, уточни премиерът.

Спънки за приемането на България доскоро имаше и от страна на Нидерландия, която настояваше страната ни да затегне контрола по отношение на корупцията и нелегалната миграция. В началото на този месец обаче парламентът и правителство там дадоха съгласието за членството ни в Шенген.

Заплаха за ново вето обаче отправи Унгария - заради таксата за пренос на руски газ, която страната ни наложи. Тя обаче бе отменена от депутатите в средата на декември.

“След 12 г. без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с този безспорен успех на българската държава”, допълни Денков.



#МС #Николай Денков #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници