150 митничари влязоха в „Лукойл“, проверяват се над 50 данъчни склада

150 митничари влязоха в „Лукойл“,  проверяват се над 50 данъчни склада

БНР

A A+ A++ A

Навръх Нова година 150 митничари влязоха в „Лукойл“ и над 50 данъчни склада за енергийни продукти в цялата страна. В почивния ден започна пълна проверка на наличните количества руски петрол.

Първите екипи митничари влязоха още в 8 часа. Те са разпределени и извършват инвентаризация навсякъде, където има данъчни складове. 6 екипа извършват проверка в самата рафинерия, други - в нефтопристанище „Росенец“.

Ангажираните служители са от звената за „Последващ контрол“, „Акцизна дейност“ и „Митническо разузнаване и разследване“. На територията на Митница „Бургас“ в проверките са включени 23 служители, посочват от агенция „Митници“.

Проверката се случва, след като от днес влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски нефт. От 1 март пък мощностите няма да имат право да преработват петрол с произход „Русия“.

Предприятието има гратисен период - да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива. Отсрочката е само за определени нефтопродукти и само ако се изнасят извън държави от ЕС.

Основната цел е да бъдат инвентаризирани наличните количества суров нефт, внесен въз основа на дерогацията, разрешена от Министерския съвет; наличните нефтопродукти, произведени от суров нефт, внесен въз основа на дерогацията.

Контролните действия ще се извършат в рамките на 1 януари 2024 г., се посочва в съобщението.

През декември депутатите приеха износът на продукти от руски петрол да отпадне от 1 януари 2024 г., а окончателният внос на руски нефт - от 1 март.

#митничари #"Лукойл Нефтохим"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници