Гърция и Турция вдигат сериозно таксите за преминаване по магистрали и мостове

Гърция и Турция вдигат сериозно таксите за преминаване по магистрали и мостове
A A+ A++ A

Новата година идва с по-високи такси за преминаване през магистрали и мостове в двете южни съседки на България. Гърция увеличава пътните такси в цялата страна с около 7.6%. Поскъпването в Турция е средно със 76%.

Таксите в Гърция

Пътните такси ще бъдат увеличени на три пъти до 2026 г. През следващите две години таксите ще нараснат с по 2%. До решението се стига след преговори на гръцкото Министерство на инфраструктурата и концесионерите.

Така леките коли ще плащат общо 33.75 евро, за да използват магистралата от столицата Атина до втория по големи град Солун. Преди увеличението се заплащаше 31.35 евро. Поскъпването по маршрутите Атина - Янина е от 38.25 евро на 41.15 евро, Атина - Патра от 11.80 евро на 12.70 евро, Атина - Каламата от 13.95 евро на 15 евро и Атина - Ксанти от 37.55 евро на 40.40 евро.

Годишното увеличение се изчислява въз основа на увеличението на индекса на потребителските цени през септември. Концесионерите претендират за обезщетение до 45 млн. евро от държавата заради отлагането на увеличенията на цените от началото на 2023 г., които договорите предвиждаха, става ясно от информация на гръцката редакция на CNN.

Таксите в Турция

Най-ниската такса за леки автомобили по магистралите, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали“, става 9 лири, а най-високата - 84 лири. Промените са в сила от 1 януари. Преминаването през мостовете на Турция също поскъпва.

Тарифата за таксуване през мостовете "Мъчениците на 15 юли“ и "Фатих Султан Мехмет“ над Босфора в Истанбул вече е между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на превозните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за моста "Явуз Султан Селим“ (т.нар. Трети мост над Босфора) ще бъде между 25 и 275 лири.

За преминаване по моста "Османгази“ над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста "Чанаккале 1915“, който свързва европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири.

Бизнес изданието "Дюня“ изчислява, че поскъпването при магистралите и мостовете над Босфора, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали“, е средно със 76 на сто. Пътните такси за магистралите и мостовете, които се управляват от частни компании, пък поскъпват с 50 на сто.

Според актуалния валутен курс 10 турски лири се равняват на около 0.30 евро, посочва БТА.

#Гърция #Гърция и Турция #Турция #пътни такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници