Бизнесът бие аларма: Идат масови съкращения заради увеличената МРЗ

Бизнесът бие аларма: Идат масови съкращения заради увеличената МРЗ
A A+ A++ A

Бизнесът бие аларма. Задават се масови съкращения заради вдигането на минималната работна заплата на 933 лева. Хасково е сред 6-те града в страната, в които ръстът на минималната работна заплата ще се усети най-силно, твърдят експерти от Института за пазарна икономика. Хасково е сред 6-те области в цялата страна, където минималната работна заплата е над 70% от средната.

Ето защо се очаква тук най-силно да се усети ефектът от ръста на възнаграждението. Макар и минимален ръст, хората очакват да се подобри благосъстоянието им.

В ресторант в Хасково 12 служители вече получават минималната заплата. Управителят Богдан Кирилов изчислява, че ръстът ще повлияе с около 15-20% на средствата за данъци и осигуровки. "За нашия ресторант ще направим всичко възможно да запазим служителите и осигуровките да бъдат на 8 часа, но аз имам познати, както в същия сектор, така и в други браншове, за които това ще бъде непосилно", заяви Богдан Кирилов, цитиран от вестник Стандарт.

Нарастването на минималната работна заплата изправя частния сектор пред серия сериозни проблеми. По-малките предприемачи дори се опасяват от фалити.

"За частния сектор това ще доведе до тежка възможност да се справи с новата ситуация, тъй като осигуровките ще станат прекалено много на база на това, което беше в предишни години", добави Кирилов.

А икономистите добавят и още негативни ефекти от повишаването на минималната надница. Тя ще създаде пречки пред тези, чийто труд не може да бъде оценен на новото минимално равнище – хора с ниско образование и умения. Те ще са в риск да загубят работата си, да излязат в сивата икономика.


#бизнес #масови съкращения #МРЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници