Вълшебното зимно мезе за вино и ракия! Забравете за друго

Вълшебното зимно мезе за вино и ракия! Забравете за друго
A A+ A++ A

Една от основните прилики между кървавицата и бахура е, че те са част от националната ни кухня и традиционно се приготвят по селата от домашните животни покрай коледните празници, макар да могат да се открият съставките и в търговската мрежа и да си ги приготвите, дори да нямате прасе в двора си.

Друга прилика между кървавица и бахур е, че и двете вкусни изкушения са тип наденица.

И кървавицата, и бахурът съдържат месо и субпродукти, които се пълнят в черва, след което е необходимо да се сварят. Приличат си и на външен вид, приготвят се по сходни рецепти, със сходни съставки, изключително идентични са и като начин на приготвяне и консумация.

Приликите между кървавица и бахур са много повече от разликите, поради което много хора наричат кървавицата бахур или обратното, считайки ги за един и същи деликатес. В някои краища на страната използват думата бахур, която е диалектна, когато говорят за кървавицата. Кулинарните майстори обаче сочат, че това с два различни деликатеса, макар да си приличат изключително много и макар в част от рецептите да се повтарят съставките им и реално да са почти едно и също ястие.

Сред основните разлики между двата продукта е задължителното съдържание на прясно изцедена животинска кръв от прасе в кървавицата, откъдето идва и името ѝ. Може да ви звучи зловещо или неприятно, но в действителност е неописуемо вкусно, ако е приготвена добре. В бахура кръвта може да е и на друго животно – най-често се използва говежда, а може и да липсва, тя не е задължителна съставка или поне по селата, където старите майстори приготвят бахур в домовете си от домашните животни, не е.

Други разлики включват: Кое мезе за бяло вино подчертава най-добре аромата му - направете празник за вашия вкус! Фактът, че кървавицата се приготвя предимно от свинско месо и субпродукти (бял дроб, гръклян, сърце, черен дроб), а бахурът – от дреболии, сред които присъстват отново свинските, но може да има и говежди, и овнешки.

Друга разлика е, че в бахура задължително се добавят ориз или булгур, докато в кървавицата обикновено са само подправките лук, сол, черен пипер, бахар, кимион и по-рядко и в по-малко рецепти е записано, че се добавя ориз.

Тази разлика обаче не е съществена, тъй като, както разбрахте, оризът може да се среща и в кървавицата, макар и да не е задължителна съставка според actualno.com.

#вино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници