Свиване на търговския дефицит на САЩ с 2% до 63,2 милиарда долара

Свиване на търговския дефицит на САЩ с 2% до 63,2 милиарда долара
A A+ A++ A

Търговският дефицит на САЩ се сви през ноември 2023 г. с 2% до 63,2 млрд. долара, което може да окаже подкрепа за растежа на водещата световна икономика през последното тримесечие на изминалата година.

Дефицитът на САЩ при международната търговия със стоки и услуги се сви през ноември с 2% до 63,2 млрд. долара от 64,5 млрд. долара през октомври, показват последните данни на Бюрото за икономически анализи, публикувани във вторник. Пазарните очаквания бяха за нарастване на дефицита до 65,0 млрд. долара.

Свиване на дефицита е в резултат на намаляване на дефицита при търговията със стоки с 600 млн. долара до 89,4 млрд. долара при увеличаване на излишък при търговията с услуги със 700 млн. долара до 26,2 млрд. долара.

Вносът на стоки и услуги се понижи през ноември с 1,9% до 316,9 млрд. долара поради по-слаб импорт на мобилни телефони и други домакински стоки, фармацевтични препарати, органични химикали, сондажно и нефтено оборудване и транспорт, докато вносът на суров петрол се увеличи.

В същото време американският износ се понижи с 1,9% до 253,7 млрд. долара в резултат на спад на продажбите зад граница на суров петрол, органични химикали, автомобили и части, произведения на изкуството и други колекционерски предмети.

Дефицитът на САЩ с Китай намалява с 2,4 млрд. долара до 21,5 млрд. долара и с ЕС с 3,5 млрд. долара до 15,6 млрд. долара, но се увеличава с Швейцария с 2 млрд. долара до 2,3 млрд. долара.

Търговският дефицит вероятно няма да окаже негативно влияние върху БВП през четвъртото тримесечие, като осреднените прогнози са за икономическия растеж от 2,5% на годишна база след експазния с 4,9% през третото тримесечие.

В същото време търговският дефицит на САЩ през цялата 2023 г. вероятно ще бъде най-малкият от три години, което ще доведе до положителен принос на международната търговия към БВП на страната.

Перспективата за търговията през 2024 г. обаче е несигурна. Икономиката на САЩ успя да избегне рецесията, но растежът се забави, а в същото време повечето чуждестранни икономики и важни американски търговски партньори се справят още по-зле.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници