Некролог с лика на Хитлер върху синагогата шокира София

Некролог с лика на Хитлер върху синагогата шокира София
A A+ A++ A

Маскирани разлепиха некролози на Хитлер на входа на Софийската синагога. Това съобщиха от организацията на евреите в България "Шалом" и Централен израилтянски духовен съвет. Еврейските организации изказаха огромно възмущение и притеснение, като уточниха, че посегателството е било извършено миналата събота на входа на храма.

"В края на почивния за всички евреи Шабат и във време, в което все още се провеждат молитви в синагогата, маскирани лица залепят некролози в прослава на Адолф Хитлер и нацизма на портите на синагогата.

За случая подготвяме информация до всички релевантни институции в България. Напомняме, че прославата на национал-социалистическата идеология и нейните лидери, извършили едни от най-жестоките престъпления в историята, е не просто престъпление, а и обида към всички онези български граждани, които в годините, а и днес ясно са изразили своята позиция срещу расизма и антисемитизма. Надяваме се, че случилото се ще предизвика съответната реакция", заявиха от двете организации във Фейсбук.

С днешна дата Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена от организацията на евреите в България "Шалом" и Централен израилтянски духовен съвет за разлепени некролози на Адолф Хитлер на фасадата на Софийската синагога, съобщиха оттам.

Прокуратурата е образувала преписка по случая и е възложила проверка по случая на 02 РУ-СДВР. В хода на проверката следва да се извършват оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на извършителите, да се установи има ли свидетели и видеозаписи, относими към случая, посочват от държавното обвинение.

#Хитлер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници