Легендарната режисьорка Ласка Минчева си отиде в болка, нищета и самота

Легендарната режисьорка Ласка Минчева си отиде в болка, нищета и самота

БНТ

A A+ A++ A

На 82-годишна възраст преди дни си отиде една от легендите на Българската национална телевизия — режисьорката Ласка Минчева. Новината съобщи племенникът й Атанас, който до последно се грижеше за нея.

В последните 5 години от живота си Минчева бе тежкоболна и прикованата за леглото. Емблематичната режисьорка на БНТ, която стои зад излъчването на програми като „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“, закъса със здравето, след като преди години получи изключително тежък инсулт, а след това парализа обхвана цялото й тяло.

Въпреки грижите на лекарите и на племенника й, който не щадеше средства за лечението й, мускулите й атрофираха й тя не можеше да стане от леглото до сетния си дъх. Освен това бе напълно сляпа.

Миналата година режисьорката беше изпаднала в дълбока депресия и отказваше да се храни. Племенникът й бе изключително притеснен за нея и сподели, че искала да се самоубие. Благодарение на вниманието на стари колеги и новината, че ще става най-сетне баба, тя загърби временно натрапчивите мисли и за кратко бе в добра кондиция на духа. Ласка доживя да гушне внуче през миналия ноември, а с наследник я дариха Атанас и половинката му.

Единствената дъщеря на Минчева — Вихра, почина внезапно преди 5 години след неравна битка с рака. Майка и не можа да преодолее загубата и бе покосена от фаталния инсулт, след който така и не успя да проходи. Вихра остави след себе си дълг към банка, който бе наследен от възрастната режисьорка. Заради заема от 17 хиляди лева до последно пенсията на Ласка бе под запор, тъй като тя нямаше възможност да погасява кредита. Племенникът й бе принуден да събира дарения в сметка на свое име, за да може да покрива разходите за лечението и рехабилитацията й. Атанас се ядосваше, че не можеше да ползва парите, натрупани от дарители в личната сметка на леля му, като тя също бе запорирана от банката.

Ласка Минчева остави стотици часове телевизионни програма, които архивът на националната телевизия пази!

Почеркът Ласка е останал в съзнанието на поколения зрители, а ще стои зад всяко емблематичните за златните години на БНТ предаване. Ласка бе дясна ръка на големия Хачо Бояджиев и двамата бяха невероятен творчески тандем. Тя започва работа с него, когато е само на 24 години и още следва тонрежисура в Букурещ, а Хачо Бони току-що се е завърнал от Канада. Харесвай работи и се оказва щастливата й звезда. Учи я на максимализъм в професията. И двамата са два остри камъка, но се оказва, че заедно създават най-добрите забавни програми от времето на соца, пише "Ретро".

#Ласка Минчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници