Антоновден е

Антоновден е
A A+ A++ A

Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики. Живял между трети и четвърти век светецът е един от родоначалниците на християнското отшелничество. След дългогодишен подвиг в пост и молитва придобива вътрешен мир, получава дара на чудотворството и прозорливостта и става духовен ръководител на много монаси и молитвен застъпник за хората и света.

На Антоновден имат имен ден над 76 хил. българи.

Още от четвърти век едно от най-ярките и вдъхновяващи имена за християните, забележително с вяра, подвижничество, дела, добродетели и автентичен мистичен опит, е на преподобния Антоний Велики. Първият, който описва живота му, е неговият съвременник и познат св. Атанасий Велики.

От впечатляващото житие на св. Антоний, представя фрагменти врачанският митрополит Григорий:

"Той се подвизава с такива подвизи, които е немислимо сега в днешно време някой да извърши. Неслучайно той е сравняван като който подражава на ревността на Илия и който е последовател на св. Йоан Кръстител - на тези двама ревнители на Божия закон. И ето с този свой подвижнически живот той се е наредил да бъде от малкото, които се назовават от Светата Църка велики".

#Антоновден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници