Цар Симеон и сестра му Мария Луиза се разделиха с 66 имота, държавата си ги взе

Цар Симеон и сестра му Мария Луиза се разделиха с 66 имота, държавата си ги взе

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Софийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди повече от 20 години на Симеон Саксгобургготски, който тогава беше премиер. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Това става след повече от десетгодишна съдебна битка, която държавата води, за да си вземе обратно дворци, гори и земи. Според нейните юристи те са били собственост на короната, а не лично на монархическото семейство.

Имотите, за които сега държавата е спечелила дело, представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. Те са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. "царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците - представители на фамилията, и делото спрямо тях е прекратено.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти.

Решението на Софийския окръжен съд не е окончателно, но ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 година.

#Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници