Иво Инджов: ГЕРБ и ДПС засилват позициите си

Иво Инджов: ГЕРБ и ДПС засилват позициите си

Стоп кадър/ТВ Европа - архив

A A+ A++ A

Обзор на политическата ситуация в страната направи Иво Инджов, политолог и експерт по политически комуникации. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков днес (26.01.24) положиха клетва като конституционни съдии от квотата на парламента. Това е събитие, което беше очаквано от близо две седмици и беше широко коментирано в общественото пространство.

"Този избор беше очакван. Номинацията на кандидатурите на двамата новоизбрани конституционни съдии, договорките в управляващото мнозинство, тоест в управляващата тройна коалиция и аргументациите, с които те бяха избрани и наложени много бързо в условията на един оскъден публичен дебат, и липсата на реална конкуренция подсказваха, че тези двамата кандидати - Десислава Атанасова и г-н Белазелков ще бъдат избрани за конституционни съдии. Но посланието, което сглобката, новата тройна коалиция отправи към обществото е много лошо. Техният подбор на кандидатите и изборът им стана според мен в нарушение, на новоприетия член на Конституцията чл. 91б, който казва, че трябва да има публичност, откритост, конкурентност на избора на членове на органи, които зависят изцяло, или частично от Народното събрание, за да се гарантира накрая справедлив избор", коментира Инджов.

Той отбеляза, че според него по-лошото е, че се задава модел на бъдещи назначения на регулаторните органи. По думите му настроението на различни групи хора в обществото става все по-негативно към управлението на сглобката, но за сметка на това тя като че ли става все по-здрава.

"Новата тройна коалиция започва да управлява с методи, които напълно отричат всички заявки и всички борби на партиите на промяната, на реформаторските партии, които критикуваха предишното статукво и стария модел на управление на завладяната държава. Докъде ще стигне този процес не знам, но мога да прогнозирам, че ще има нарастване на властта на Бойко Борисов, ГЕРБ, Делян Пеевски и ДПС и намаляване на властовите позиции на ПП-ДБ, които сега носят най-голямата отговорност, защото техен е министър-председателят. Но след ротацията, когато ще имаме министър-председател от ГЕРБ и особено след евроизборите, които са много скоро след ротацията, когато се очаква ПП-ДБ да се представят доста по-слабо, отколкото ГЕРБ и ДПС, тогава е логично да предположим, че под една или друга форма Борисов и Пеевски ще поискат да усвоят още властови пространства и това ще е в оста на двете партии от малката либерална коалиция, но въобще и на демокрацията в България", посочи политологът.

Той отбеляза, че в условията на война в Украйна, България се нуждае от едно стабилно управление и затова трябва да има допустими компромиси, но компромисите не трябва да са прекалени, тоест с политически опоненти. Относно това, че за пореден път не бе избран председател на Столичния общински съвет Инджов каза:

"ГЕРБ са партия на статуквото, които използват всякакви ходове за да блокират разбирателството и промяната към добро. Те са наложили един порочен модел на управление, в който са въвлечени и общинските фирми и структури, които са усвоявали публичен ресурс и имат интерес от едно такова безвремие. От друга страна ПП-ДБ в София си дават сметка, че още една сглобка ще се отрази в София, който е знаков град, много неблагоприятно на публичния имидж. А има и натиск от страна на "Спаси София" водена от Борис Бонев, която очевидно се явява спирачка против сглобка в София. За това работата на общинския съвет е блокирана. Но рационалният изход, с оглед на неуспехите до момента е ПП-ДБ да се коалират под една или друга форма с ГЕРБ и да се отпуши управлението, а "Спаси София" да се позиционира като опозиционна формация. Една по-радикална либерална формация и да бъде в опозиция на досегашните си съюзници."

Инджов отбеляза, че според него след ротацията сглобката няма да се разтърси, но ще има размествания на министерско ниво. Според думите му драстични промени няма да има и след евроизборите, но ГЕРБ и ДПС отново ще излязат с по-силни позиции.


#Иво Инджов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници