Любен Дилов - син съзря лобизъм в изграждането на вятърни паркове в морето

Любен Дилов - син съзря лобизъм в изграждането на вятърни паркове в морето

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

"Той е много несъвършен. Много прилича на лобистка поправка, на лобистки закон в момента, в този му вид."

Това заяви пред БНР Любен Дилов – син, който не подкрепи текстовете за изграждането на вятърни паркове в Черно море, прокарани от мнозинството в парламента.

Според Дилов "има доста ясни сигнали за конкретен лобистки интерес – конкретна компания, която иска да усвои средства за проучване".

"Имаме изключително добър Институт по океанология. Ако искаме да проверим офшорния вятър – къде би могъл да бъде икономически изгоден, не е нужно да приемаме закон. Те могат да направят и картография, да проучат нещата, без да застрашават по никакъв начин риболова."

Към момента икономическа изгода на такъв проект клони към нула, това е огромна загуба за бъдещ инвеститор. Някой е реши да усвои пари за проучване, без изобщо да смята да строи такива паркове, изрази мнение Дилов – син.

Той е категоричен, че минусите за околната среда, туризма и риболова са много повече от плюсовете.

"Перките в Добружда повлияха на Виа Понтика със сигурност – изчезнаха определени видове птици, миграционният поток се измести оттам, а това е национално богатство. Със сигурност това няма да благоприятства рибата да е по-близо до брега. И вибрации, и шум."

"В момента икономически за България е много по-изгодно да развива соларите, ако търсим алтернатива. Слънцестоенето в България е много по-добро от вятъра. Първокурсник в Географския факултет ще ви го каже това", коментира Любен Дилов – син. Той посочи и доводи на наши специалисти, занимаващи се с климатични градове, че е по-добре по-добре да извличаме енергия от сероводорода, колкото и това сега да е скъпо и да изглежда фантастика.

"Те казаха – времето, в което т.нар. офшорен вятър ще стане изгоден, горе-долу ще съвпадне с времето, когато сероводородните технологии ще станат изгодни."

Рибарите нееднократно изразяват категорична позиция срещу перките в морето. Те дават пример със Северно море, където вече има последици върху рибните запаси от поставянето на ветрогенератори.

На 6 февруари в парламента предстои кръгла маса, организирана от вносителите на законовите поправки, които дават зелена светлина за поставяне на ветрогенератори в морето.

#Любен Дилов - син

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници