Лекар от болница Лозенец с обвинения за корупция

Лекар от болница Лозенец с обвинения за корупция

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Сигнал за корупционни схеми за над 300 000 лева в болница Лозенец. Това твърди началникът на Клиниката по кардиология Добри Хазърбасанов. Той представя списък с 58 пациенти, за които се предполага,че са извършени фиктивни интервенции в съдовата хигургия, предава БНТ.

Проверката на Здравната каса от октомври е установила, че предоставените им видеозаписи от процедурите са непълни. На база тези заключения, от НЗОК са изискали платената сума в размер близо 350 000 да бъде върната. От Болница Лозенец заявяват, че единствените нарушения са административни грешки и това ще стане ясно от проверката на здравното министерство.

Сигналът е за 58 пациента, на които фиктивно са извършени интервенции по една и съща клинична пътека в отделението по съдова хирургия. Случаите са от лятото на миналата година. Документално се описва интервенцията в експертизите на пациентите, но повечето пъти те не знаят. За това става ясно от доц. Хъзърбасанов, който е началник на клиниката по кардиология.

"Всичките са отчетени по тази клинична пътека без да е направена някаква интервенция с балон или стенд да се отвори кръвоносен съд.Касата плаща около 4500 и си има индикации за извършване на тази процедура. Ако вие се лекувате за някакво заболяване и се окаже,че се е правило отпушване на артерията на червото, а то не е правено и описано в епикризата вие как ще се почувствате?", каза д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология.

От университетската болница Лозенец твърдят, че такива фиктивни интервенции не са извършени. Според тях, резултатите от проверката показват, че всички мед интервенции, които са правени са абсолютно извършени. Единственото нарушение, което е открито е административни грешки.

"Няма неизвършени медицински интервенции. Констатирани са пропуски, но изцяло от административен характер. Това са най-често пропуски при дехоспитализация при изписването на пациента, дали с час е закъсняло отразяването на пациента. Нито един пациент не само, че не е отрекъл извършването на манипулацията, но и всички са били изцяло доволни", се казва в твърдението на болницата.

За да се документира дадена интервенция трябва да има запис на външен носител. Проверката на касата през октомври показва,че не е предоставен пълен видеозапис за отчетената съдова процедура. Освен това е издадена писмено искане за възстановяване на 349 272 лева.

"В резултат от извършената проверка управителят на НЗОК е издал Писмена покана за възстановяване на суми, получени без правно основание в размер на за 349 272.00 лв., срещу която лечебното заведение е възразило в законоустановения срок, като преписката е изпратена в цялост по компетентност на Административен съд -София град", се пише още в позицията на болница Лозенец.

Здравното министерство е започнало проверка, която трябва да приключи на 26 февруари. А от вчера 11 лекари от клиниката по кардиология не са на работа. Според заместник-директора на болницата те са в болничен.


#Болница Лозенец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници