Реакции в НС: Депутатите за критиките на Кирил Петков към КЗК

Реакции в НС: Депутатите за критиките на Кирил Петков към КЗК

НС

A A+ A++ A

Изказването на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков за работата на Комисията за защита на конкуренцията предизвика реакции и в кулоарите на Народното събрание - допустима ли е намесата на политик в работата на независим по закон регулатор и има ли връзка изказването на Петков със срещата му с бизнесмена Спас Русев преди седмица.

Вчера от ПП-ДБ заявиха, че още днес ще инициират спешни срещи в управляващото мнозинство на тема „Регулатори”, тъй като по думите им са необходими спешни промени в ръководствата и конкретно - в това на Комисията за защита на конкуренцията. Такива разговори до този момент обаче не са се състояли. Това съобщиха от ГЕРБ и от ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че политически партии не трябва да коментират решенията на независими регулатори. Същата позиция сподели и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. От опозицията, в лицето на „Възраждане”, бяха по-остри в критиките си.

„Аз, като лидер на политическа партия, няма да коментирам решение на независим регулатор преди да е взето. Както и вчера ви казах, всеки политически лидер може сам да взима решения, заедно с неговата партия, какво да коментира и какво не”, каза Борисов.

„Аз смятам, че е недопустимо да се бъркаме в регулаторите. Реално политиците нямаме работа там”, каза Делян Пеевски.

„Изявлението от страна на някои представителите на управляващата коалиция - ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, че това са независими регулатори, всъщност не отговаря на истината. Всички ние знаем, че така наречените независими регулатори се регулират от управляващите. Тази тайна среща всъщност вече е очевидно явна. Тук можем само и единствено да кажем едно голямо браво на журналистката, която го е направила, защото повярвайте, такива срещи стават постоянно навсякъде. Друг е въпросът, че далеч не всички от тях са публични. Очевидно е, че има някаква връзка, очевидно е, че по някакъв начин се опитват да излязат от ситуацията, но това е след дъжд качулка”, каза лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

„По принцип, регулаторите трябва да бъдат променени час по-скоро, тъй като забавянето вече е доста сериозно”, каза Владислав Панев от ПП-ДБ. Той не коментира срещата между Кирип Петков и Спас Русев.

„Относно КЗК, още не сме видели решението им по повод сделката”, каза Панев. Той обаче не знаел защо е имало коментар предварително, преди да има решение за сделката.
Темата коментира и премиерът Николай Денков, който е в Брюксел за заседание на Европейския съвет.

„Нека да разделим обсъжданията в две посоки. От една страна действително има много регулатори, които са с изтекъл мандат. Знаете, че търсим механизми за смени с качествени кадри. Така че очевидно има известно напрежение и около самите регулатори в общ план. В конкретния случай по-скоро трябва да се гледа обосновано ли е решението и какви са аргументите - и от едната, и от другата страна”, каза Денков.

Освен че управляващото мнозинство все още не постига консенсус за регулаторите, такъв се оказва, че няма и за ротацията. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са на различно мнение за това колко министри трябва да бъдат сменени. Разговорите тепърва предстоят.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"